Mražené ovoce si kupujeme pro porci vitamínů, chuti i pohodlí – a to bez ohledu na roční období. V zimě, kdy čerstvé plody mizí z pultů, bývá vyhledávaným způsobem, jak si dopřát něco sladkého a ovocného. Jenže ne vždy se pod mrazem skrývá zdravá volba. Spotřebitelská organizace dTest poslala do laboratoře čtrnáct balení mraženého ovoce, z nichž tři obsahovala nadlimitní množství pesticidů. Jedno dokonce i látku, která je v Evropské unii zakázaná.
Spotřebitelská organizace dTest nechala prověřit devět druhů mražených jahod a pět směsí lesního a zahradního ovoce. Zkoušky v laboratoři se zaměřily na chuť, zralost, obsah vitamínu C a zdravotní nezávadnost. A právě poslední bod testu přinesl alarmující výsledky.
„U tří výrobků jsme detekovali pesticidy v koncentracích, které překračují stanovené limity, nebo dokonce látku, jež je v EU zcela zakázaná,“ upozorňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.
Zakázaná látka i přemíra pesticidů
Nejhůře dopadly jahody značek Penny/Mrazivá čerstvost, Nowaco a Agro Jesenice. Dvoje z nich překročily povolené množství pesticidu bifenazátu, který se používá proti roztočům. U jahod Nowaco laboratoř dokonce potvrdila přítomnost oxamylu, vysoce toxické látky, jejíž používání je v Evropské unii od roku 2023 zakázáno. Zjištěná koncentrace navíc čtyřnásobně překročila limitní hranici. „Ačkoliv se oxamyl může v půdě ještě nějakou dobu přirozeně vyskytovat, jeho přítomnost v potravinách nesmí překročit přísný limit. Takový nález tedy považujeme za alarmující,“ doplňuje Hoffmannová.
Z ovocných směsí zklamal výrobek Kaufland/K-Classic Waldbeeren Mischung, u kterého laboratoř zaznamenala více druhů pesticidů a také vyšší koncentraci bifenazátu.
Zdravé, ale ne bez rizika
Potěšující zprávou je alespoň to, že žádný z výrobků neobsahoval nebezpečné množství mikrobů. V laboratoři nebyly zjištěny koliformní bakterie, kvasinky ani plísně v míře, která by ohrožovala bezpečnost potraviny.
Test zároveň ukázal, že mražené ovoce může být výživově hodnotné – obsah vitamínu C byl u většiny výrobků jen o třetinu až polovinu nižší než u čerstvých plodů. V kilogramu jahod se průměrně našlo kolem 345 mg vitamínu C, u směsí s rybízem dokonce více. Mražení tak skutečně pomáhá uchovat důležité živiny, avšak chemická čistota je z pohledu zdraví stejně důležitá jako samotné vitamíny.
Na etiketě se původ nedozvíte
Z obalů se spotřebitelé o mraženém ovoci mnoho nedozvědí. Pouze jediný výrobek uvedl zemi původu, ostatní se této informaci zcela vyhnuly – a zákon jim to bohužel umožňuje.
„Zákazníci tak vlastně nevědí, odkud jejich ovoce pochází, jak bylo pěstováno ani jak dlouho putovalo k nám do obchodů,“ konstatuje Hoffmannová.
Co si z testu odnést
Pokud chcete mít jistotu, že si v zimě dopřáváte skutečně zdravé ovoce, dávejte přednost prověřeným značkám a výrobkům s transparentními údaji o původu. Ať už jde o jahody, borůvky, nebo rybíz, kvalita se může lišit víc, než by napovídal vzhled obalu.
„Mražené ovoce může být skvělým zdrojem vitamínů i chuti, ale testy ukazují, že rozhodně není jedno, po kterém sáhneme,“ uzavírá Hana Hoffmannová z dTestu.





