
Světová soutěž World Food Photography Awards 2025 má českého finalistu. Stal se jím fotograf Marek Kučera. Se svou fotografií jídla se dostal mezi užší výběr těch nejlepších soutěžících.
Soutěž, kterou založila Caroline Kenyon už v roce 2011, patří k nejvýznamnějším svého druhu na světě. Letos poprvé nese nový název World Food Photography Awards, který odráží její světový dosah a rostoucí prestiž. Za více než deset let se do soutěže přihlásilo přes 100 000 fotografií z téměř 100 zemí. Hodnotí je mezinárodní porota, v jejímž čele stojí uznávaný fotograf David Loftus, známý jako dvorní fotograf Jamieho Olivera.
Pro Marka Kučeru se nejedná o první úspěch, do finále se dostal už v roce 2017, znovu o rok později a teď potřetí. Letos uspěl s fotografií vytvořenou pro magazín Prima FRESH, která nese název „Pizza, pesto, lunch“. Snímek zachycuje atmosféru letního oběda zaměřeného na domácí pesto a pokrmy s ním spojené. „Když se dostanu do flow, je to celé přirozené. Nevymýšlím to, jen se nechám vést světlem a jídlem. Během chvíle třeba vyfotím patnáct snímků, protože cítím, že to funguje a ladí to dohromady”, dodává Marek.
Fotografování jídla se věnoval už dříve, kdy z počátku šlo hlavně o reklamní snímky a fotografie na obaly. Zásadní zlom ale nastal ve chvíli, kdy se poprvé pustil do focení kuchařské knihy. Největší inspirací mu byl australský časopis Donna Hay, který ho uchvátil a od té chvíle se snažil, aby i jeho vlastní snímky byly světelně, kompozičně a barevně na podobné úrovni.
Když v roce 2017 zjistil, že v porotě světové soutěže sedí právě Donna Hay, autorka stejnojmeného časopisu, přihlásil svou první fotografii a hned se dostal mezi nejlepší. Do finále se pak probojoval i v roce 2018 a nyní znovu, v roce 2025. Dnes říká, že umístění není to nejdůležitější, ale klíčové je pro něj vědomí, že se stále posouvá, vyvíjí se a neztrácí krok s tím, jakým směrem se svět food fotografie ubírá. Má z toho obrovskou radost a tenhle úspěch ho utvrdil v tom, že fotku má opravdu rád, že mu to jde a že v tom, co dělá, rozhodně není mimo.
Úspěch Marka Kučery potvrzuje, že i z Česka mohou vzejít světově uznávané fotografické talenty. Jeho práce je důkazem toho, že když se spojí vášeň, cit pro detail a také touha posouvat se dál, může jídlo na fotografii vyprávět silné a krásné příběhy.

