Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality ZMRZLINOVÁ SEZONA SE HLÁSÍ Vytvořit článek
ZMRZLINOVÁ SEZONA SE HLÁSÍ
Redakce GastroIN - 24. 06. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

25. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - Léto a zmrzlina patří neodmyslitelně k sobě a můžeme dokonce s trochou nadsázky říci, kdo v létě nenabízí zmrzlinu, jako by nebyl. Ale jaké druhy a chutě nabízet, abyste přilákali hosty?

Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou dětí i dospělých. Za všechno mluví čísla – V Česku se v roce 2017 vyrobilo nejvíce zmrzliny za posledních 13 let. Češi snědli více než 44 milionů litrů zmrzliny (uvádí to evropský statistický úřad Eurostat). Je to nejvyšší číslo od roku 2004 a Česko tak v evropské produkci zmrzliny předběhlo Řecko nebo Chorvatsko.

Nejvíce zmrzliny v Evropě vyrobí překvapivě firmy v Německu. Loni to bylo 517 milionů
litrů. Na druhém místě je Itálie a na třetím Francie.

OBLÍBENÉ CHUTĚ ZMRZLINY

Z výzkumu společnosti Nielsen Admosphere, který proběhl v letních měsících roku 2017 (vzorek 500 respondentů starších 15 let) můžeme vypozorovat, že ze zmrzlin Češi mírně preferují osvědčené druhy před novými trendy a za porci nechtějí utratit více než 30 korun.

A co bylo zjištěno dále? Lidí, kteří si nikdy nedají zmrzlinu, je v Česku pouhých 5 %.
Zbylá část vzorku si zmrzlinu dá alespoň občas, přičemž platí, že dvě třetiny z nich většinou sáhnou po vyzkoušeném druhu, ale občas experimentují i s jinými. Nové příchutě a typy zmrzliny o něco více zkouší mladší respondenti než ti starší. Pouze na ty vyzkoušené se při konzumaci omezuje pětina dotázaných. Na rozdíl od druhů respondenti příliš neřeší složení zmrzliny – přesněji 68 % složení nezajímá.

Nutno ale poznamenat, že pokud se jím někdo zabývá více než jiní, je to věková skupina 25–34 let – v ní složení řeší 40 % dotázaných.

Nejčastějším místem ke koupi zmrzliny je u nás stánek či okýnko na ulici, tam zmrzlinu kupuje 59 % dotázaných. Na druhém místě je cukrárna (54 %) a na třetím hypermarket či supermarket (40 %). Drtivá většina lidí (9 z 10) je ochotná za jednu porci zmrzliny, případně jeden nanuk, zaplatit do 30 korun. Více by za ni utratilo jen 8 % dotázaných.

TOP 10 OBLÍBENÝCH PŘÍCHUTÍ ZMRZLIN

Podle americké Mezinárodní asociace zmrzliny (International Ice Cream Association) je na americkém trhu jednoznačně nejoblíbenější vanilková zmrzlina, dobře si stojí také tradiční příchutě, jako je čokoláda nebo jahoda. V top 10 nejoblíbenějších příchutí zmrzliny najdeme ale i některé nám méně známé originální americké receptury, jako je třeba Butter Pecan, Vanilla
Fudge Ripple nebo Cookies and Cream.

 

ZDROJ: AHR
TEXT: MICHAELA ŠULCOVÁ / FOTO: ARCHIV
ILUSTRAČNÍ FOTO: PIXABAY



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...