Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Zelená se čtvrtek Vytvořit článek
Zelená se čtvrtek
Redakce GastroIN - 13. 04. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

14. 4. 2014 - Předvelikonoční čtvrtek se blíží, je na čase si rozmyslet, jaké zelené jídlo zpestří váš jídelníček letos. Připadá vám špenát příliš nudný? To jedině v případě, že jste ještě nevyzkoušeli množství variací, které nabízí. Zkusili jste třeba špenát s rozinkami? Nene, není to blud, je to moc dobré a dokonce to má ušlechtilé jméno - špenát po římsku.

Na dvě porce si připravíme:
• 500 g čerstvého špenátu    • 50 g prorostlé šunky    • 1 stroužek česneku    • 30 g másla    • 2 lžíce oleje    • 1 lžíce rozinek (předem nabobtnaných)    • sůl

Špenát očistíme, omyjeme a párkrát - tedy dvakrát - spaříme horkou vodou a vymačkáme. Na rozehřátém oleji osmahneme větší kousky česneku (pozor, mícháme a rychle vyndáme, aby nezhořkl). Pak do oleje vložíme šunku nakrájenou na proužky či kostky, špenát, máslo a spařené rozinky. Nakonec osolíme, opepříme a při podávání posypeme kousky praženého česneku. Náš tip: místo šunky použijte pražená piniová semínka či mandle. Zajímavou chuťovou zkušenost získáte při kombinaci s rýží či pečenými bramborami přelitými máslem.

Špenát je listová zelenina, kterou milují všechny kuchyně, původem je však z Asie. Očekávejte od něj přísun železa a luteinu. Tento zelený poklad nešetří ani sodíkem, draslíkem, vápníkem a hořčíkem. Obsahuje víc než 88% vody a proto je také oblíbenou součástí chutných dietních receptů.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 14 hodinami
Už 15. a 16. listopadu se do Prahy vrací Prague Coffee Festival – největší kávová událost v Česku, která letos propojí výběrovou k...
Redakce GastroIN - před 17 hodinami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Reklama   •   Koupit reklamu