Dnes je 13. červenec 2025, svátek má Markéta
Úvod Aktuality Získejte titul nejlepšího moravského uzenáře Vytvořit článek
Získejte titul nejlepšího moravského uzenáře
Redakce GastroIN - 17. 02. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

18. 02. 2019 - 2. a 3. března zavítají na hrad Veveří oblíbené Slavnosti moravského uzeného a vína. Největší uzenářsko-vinařská show v Česku provoní hradní areál od samého rána.

Kromě množství jídla a pití prvotřídní kvality se návštěvníci mohou těšit na program pro celou rodinu, moravskou muziku, zábavné soutěže nebo tvořivé dílny.

Festival pro gastronomické labužníky nabízí každý rok něco nového. A ani letos tomu nebude jinak. Kromě soutěže o Krále uzenářů, která je určena profesionálním uzenářstvím, se organizátoři rozhodli uspořádat klání také pro uzenáře amatéry. „Slavnosti moravského uzeného a vína přitahují nejen lidi s mlsným jazykem, ale také ty, kteří si výborné uzené umí doma udělat sami. Ti pak u nás často hledají inspiraci anebo jsou zkrátka jen zvědaví, jak se to dělá jinde,“ vysvětluje pořadatel Pavel Pichler novinku v programu. „V letošním sedmém ročníku slavností bychom tak chtěli dát prostor právě těm, kteří udí doma a nebojí se svými výrobky pochlubit,“ odpovídá Pichler.

Do soutěže je možné se hlásit již nyní na www.moravskeuzene.cz/prihlaska/. Nejlepší domácí uzené na místě vybere odborná porota, do které se mohou přihlásit i samotní návštěvníci. Soutěžící mohou vyhrát hodnotný dárkový koš a také putovní pohár hejtmana Jihomoravského kraje.

Symfonie uzeného a vína

Klobásky, uzené maso a další pochoutky zpracovávané tradičním způsobem podle rodinných receptur představí na akci osm uzenářských firem. Titul Krále uzenářů bude obhajovat domácí řeznictví a uzenářství Ráček z Náměště nad Oslavou. Více než desítka moravských vinařů nabídne to nejlepší ze své sklizně. K dostání budou také zahraniční speciality jako například prvotřídní sýry z rakouských Alp. Chybět nebude ani sladká tečka v podobě valašských frgálů, kremrolí a koláčů všeho druhu.

Zábavný víkend pro děti i dospělé

Co kdyby se tak role mohly obrátit a rodičům by navařily děti? Na Slavnostech moravského uzeného a vína to nemusí být jen přání. Stačí ratolesti svěřit do rukou brněnského šéfkuchaře Erika Kováče a už si jen počkat na vypečenou specialitu. Po takové námaze určitě přijde vhod divadlo s krásnou pohádkou. A kdo bude mít energie nazbyt, může ji využít v dalších tvořivých dílnách pro nejmenší i dospělé, protože kus hradního areálu bude patřit těm, kteří rádi tvoří. „Hitem bude výroba vlastních klobásek pod dohledem mistra uzenáře,“ odhaduje Pavel Pichler. Aktuální informace naleznete na www.moravskeuzene.cz.

Zdroj: Pavel Pichler



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...
Redakce GastroIN - 09. 07. 2025
Adresa: Modrá 227 Tel.: 572 411 450 Web: www.skanzenmodra.cz