Dnes je 20. červenec 2024, svátek má Ilja
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Vinařství THAYA ovládlo soutěž Vinařství roku 2023 a Umění vína Vytvořit článek
Vinařství THAYA ovládlo soutěž Vinařství roku 2023 a Umění vína
Redakce GastroIN - 02. 02. 2024    0 Líbil se vám tento článek?

Vytrvat a nevzdávat se platí ve vinařství po dnešku více než kdy dřív. Důkazem je THAYA vinařství, které svou čtvrtou účast v prestižní oborové soutěži Vinařství roku 2023 a Umění vína proměnilo v triumf. Stalo se tak čtrnáctým absolutním vítězem a nejlepším vinařstvím loňského roku, když zároveň zvítězilo i v kategorii střední vinařství. Mezi malými vinařstvími uspělo vinařství Válka a mezi velkými vinařství Štěpán Maňák.

THAYA vinařství sídlí v obci Havraníky nedaleko Znojma, kde si vybudovalo moderní areál. Jeho základní filozofií je respekt k přírodě a úcta k regionu, což koneckonců potvrzuje i název vinařství, který v němčině znamená řeku Dyji. Poprvé se vinařství soutěže zúčastnilo v roce 2020, v roce 2021 se jejich hlavní enolog Ing. Jakub Smrčka stal Enologem roku, v roce 2022 vinařství vyhrálo kategorii středních vinařství, aby teď dosáhlo na titul nejvyšší, tedy se stalo vinařstvím roku a zároveň, stejně jako v loňském roce, vítězem kategorie střední vinařství.

„Vedeme vinařství s respektem k přírodě̌, s důrazem na kvalitní surovinu, tedy hrozen, a s úctou k regionu a toto je další důkaz, že to děláme dobře. Budeme v tom takto nadále pokračovat, určitě nechceme usnout, protože konkurence, což jsou ale vlastně kamarádi z ostatních vinařství, je obrovsky silná. Celý náš obor letí raketovým tempem kupředu,“ sdělil Ing. Jakub Smrčka, enolog THAYA vinařství. „Jsem také rád, jak výraznou stopu v letošním ročníku soutěže zanechalo Znojemsko i díky ocenění pana Vajčnera, u kterého jsem ve Znovínu Znojmo svou kariéru začínal. Znojemsko bylo zpočátku možná trochu takové ospalé, ale teď turisticky i vinařsky ohromně roste a má obrovský potenciál do budoucna,“ dodal.

Kategorii malé vinařství ovládlo vinařství Válka, nejstarší bio organické rodinné vinařství na Moravě, sídlící v Nosislavi nedaleko Hustopečí. V kategorii velké vinařství pak získalo prvenství vinařství Štěpán Maňák z Žádovic na Hodonínsku. Také rodinné vinařství, které ale na Slovácku vyrostlo ve velké a úspěšné vinařství, které nedávno otevřelo moderní reprezentační prostory.

Kromě absolutního vítěze byla už tradičně pod vedením moderátora Marka Ebena v prostorách hvězdárny a planetária v Brně vyhlášena i další ocenění. Cena „LOMAX Enolog roku 2023“ – cena mladému vinaři, enologovi do 40 let byla udělena Karlu Novotnému ze stejnojmenného vinařství, jehož víno se např. stalo šampionem Národní soutěže vín 2023

Slovácké vinařské podoblasti a který zároveň působí jako enolog ve vinařství Štěpán Maňák. „Cenu prof. Viléma Krause, CSc.“ pro významnou vinařskou osobnost za její celoživotní přínos v oboru vinohradnictví nebo vinařství dostal Ing. Pavel Vajčner, jenž třicet let zastával pozici ředitele vinařství Znovín Znojmo, jednoho z největších a nejúspěšnějších vinařství na Znojemsku. „Cenu studentů Zahradnické fakulty MENDELU“ získává malé butikové vinařství Horák z obce Vrbice na Velkopavlovicku. A cenu za „Počin roku 2023“ si vysloužil spolek vinařů Dunajovské kopce za příkladnou spolkovou činnost v oblasti rozvoje vinohradnictví, vinařství a obchodu s vínem spočívající v neustálém hledání nových kreativních forem vzájemné spolupráce a propagace místního produktu na úrovni všech členů rozličných velikostí i tržního významu.

Ve finále se utkalo tradičně devět vinařství. Byla to malá vinařství Válka, Václav a Špalek. Střední pak vinařství THAYA, Sonberk a KOLBY. A nakonec velká vinařství Štěpán Maňák, Vladimír Tetur a CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice. Více informací naleznete na www.vinarstviroku.cz



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 07. 2024
Mezinárodní sdružení Wine in Moderation, které vybízí k umírněné konzumaci vína a péči o vinařskou kulturu a krajinu, mělo svoje p...
Redakce GastroIN - 18. 07. 2024
V nucené přestávce lockdownu jsme se všichni naučili vařit a grilovat tak, že bychom mohli aspirovat na vítěze Master Chef. Pan Po...
Redakce GastroIN - 17. 07. 2024
Voda – ta nejobyčejnější, ale zároveň nejmocnější zbraň v boji za zdraví a energii. Jak často se zapomínáme napít, i když naše těl...