Dnes je 23. září 2025, svátek má Berta
Úvod Aktuality Vinaři chrání půdu a druhovou rozmanitost krajiny Vytvořit článek
Vinaři chrání půdu a druhovou rozmanitost krajiny
Redakce GastroIN - 19. 10. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

20. 10. 2015 - Jedněmi z nejvýznamnějších problémů, kterými přispívá současné zemědělství ke zhoršování kvality životního prostředí je devastace půdy a ztráta druhové rozmanitosti rostlin a živočichů zemědělské krajiny.

Úrodná, zdravá půda je základní podmínkou naší důstojné existence. Stejně tak bohatství tisíců druhů rostlin a živočichů, kteří žijí či žili v naší krajině, zásadním způsobem ovlivňuje i kvalitu našeho života.

Generální shromáždění OSN vyhlásilo v reakci na celosvětové dramatické ubývání úrodné půdy a neustálé snižování její kvality rok 2015 Mezinárodním rokem půdy. Stejně tak je ochrana půdy jednou z oficiálně deklarovaných priorit vlád řady evropských států, například Rakouska. V České republice, stejně jako v Německu je zatím, dle mínění obou partnerských ekologických vinařských svazů, ochraně půdy věnována jen okrajová pozornost. Vodní eroze ohrožuje více než 50 % ploch zemědělské půdy ČR. Další degradační faktory, jako je utužení půdy, její okyselování a znečištění cizorodými látkami negativně ovlivňují ještě větší podíl půd ČR, říká předseda Svazu Ekovín Dr. Ing. Milan Hluchý.

Stejně alarmující je i ztráta druhové rozmanitosti rostlin a živočichů zemědělské krajiny. Během posledních zhruba 70 let například zmizelo ze zemědělské krajiny zhruba 90 % druhů denních motýlů. Příčinou je především unifikace krajiny a plošné používání pesticidů. V důsledku těchto změn dochází i na zbývajících přírodních stanovištích k postupné ztrátě biodiverzity. Například ve Chráněné krajinné oblasti Pálava vyhynulo během posledních 100 let 35 % druhů denních motýlů.

Ekologicky a integrovaně hospodařící vinaři sdružení ve spolku Ekovín realizovali spolu s rakouskými kolegy z Vídeňského institutu Bioforschung a odborníky z německého Svazu Ecovin čtyřletý projekt Ochrana přírody ekologizací vinohradnictví, jehož cílem byl vývoj technologií chránících biodiverzitu vinic a jejich okolí a ochrana půdy vinic.

Zkušenosti získané v tomto projektu byly následně využity při formulování nového systému dotací ekologicky orientované Integrované produkce révy vinné. V režimu dotované a státem kontrolované Integrované produkce hospodaří na ploše asi 14.000 ha zhruba 700 vinařských podniků, přičemž dalších zhruba 100 vinařských podniků dnes hospodaří na ploše necelých 1.000 ha vinic v režimu ekologického vinohradnictví.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 27 minutami
Pivovar Tišnov slaví. Na největší degustační soutěži Evropy European Beer Star vyhrál se svým pivem Tišnovanka 11%, které se tak o...
Redakce GastroIN - 22. 09. 2025
Už šestý ročník Slováckého koštu slivovice pořádají Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice České republ...
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Reklama   •   Koupit reklamu