Dnes je 14. červenec 2025, svátek má Karolína
Úvod Aktuality VEGETARIÁNSKÁ „ ZABIJAČKA “ v Hostětíně bude mít sedm chodů Vytvořit článek
VEGETARIÁNSKÁ „ ZABIJAČKA “ v Hostětíně bude mít sedm chodů
Redakce GastroIN - 11. 01. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

14. 01. 2019 - Pod pojmem „zabijačka“ si dnes mnozí spíš než porážku vepře představí pochoutky, které s touto událostí souvisejí - jitrnice, jelítka, škvarky či zabijačkovou polévku. Tedy nic pro vegetariány a vegany. Ale to se mění.

Centrum Veronika Hostětín nabízí všem vyznavačům vegetariánské a veganské stravy příležitost, jak ochutnat „zabijačkové chutě“, které byly dosud výsadou milovníků masa. V bezmasém provedení budou například „tatarák“, prejt, škvarková pomazánka. Navíc v podobě velmi neobvyklé benefiční akce, která proběhne v sobotu 19. ledna 2019 Centrum Veronica Hostětín.

Oběd podávaný od 13 hodin zahrnuje sedm pečlivě sestavených chodů. Začíná se klasicky, jako na zabijačce – přípitkem domácí slivovicí či višňovkou. Potom již následují předkrmy – (ne)škvarková pomazánka s domácím kváskovým chlebem a vyladěný pohankový „tatarák“ s topinkou. Polévka je „falešná zabijačková“– ale poctivá. Jako hlavní chod si budete moct vychutnat labužnický prejt z fazolek adzuki jako závitek v zelném listu, jemné bramborovo-dýňové pyré, karamelizovanou pečenou červenou řepu. Chuťový zážitek doplní dezert - voňavé jablíčko v těstíčku, se skořicí a jogurtovým přelivem a fairtradová káva či bio jablečný mošt.

Až strávníkům jídlo tzv. „slehne“, začíná druhá část programu s cimbálovou muzikou Koménka. Bude hrát k poslechu, ke zpěvu i k tanci až do 17. hodiny. Akce je benefiční. Takže každého může těšit, že svojí účastí přispěje i na dobrou věc. Výtěžek bude věnován na budování nového zázemí pro ekologickou výuku dětí a handicapovaných v přírodní zahradě v Hostětíně. Drobný benefiční finanční příspěvek je (spolu s cimbálovkou a obědem) zahrnut již v ceně vstupného, které činí 650 Kč na osobu, ale kdo bude chtít, můžete jej i navýšit.

„Z původní recese se vyvinula akce, která má docela hluboký smysl“, říká Marie Křiváková, ředitelka Centra Veronica. „Jednak propagujeme vegetariánství jako zdravý životní styl a jako směr, kterým bychom se měli ubírat, pokud chceme reagovat na změnu klimatu. Nadměrný chov dobytka k ní totiž velmi přispívá. A za druhé se jedná o akci, která bude mít konkrétní výstup – nejen zábavu a potěšení účastníků, ale také umožní vybudovat nový prostor v přírodní zahradě, kde se mohou děti i dospělí učit i relaxovat.

Podrobné informace o akci najdete ZDE

 

Zdroj: Iveta Mahdalová, Centrála cestovního ruchu Východní Moravy, o.p.s.
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 7 hodinami
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...