Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Valtice provoní moravské uzené Vytvořit článek
Valtice provoní moravské uzené
Redakce GastroIN - 16. 02. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

16. 2. 2014 - VALTICE - Valtice provoní o víkendu 1. a 2. března moravské uzené. Na náměstí se konají historicky první Slavnosti moravského uzeného, kde bude soutěžit o titul Nejlepší moravské uzené šest vyhlášených mistrů uzenářů z celé Moravy. Masopustní a zabíjačkové speciality budou vinaři snoubit s místními vzorky. Návštěvníky čeká i kuchařská show, řeznická škola a spousta folklorní muziky.

Každý návštěvník dostane ke vstupence ovarovou polévku zdarma a k tomu možnost ochutnat šest soutěžních vzorků uzeného. Svému favoritovi pak může vhodit hlas a stát se tak členem veřejné poroty, která rozhodne o titulu Nejlepší moravské uzené Valtic 2014. „V Brně byla konkurence veliká. Všechny uzenářské firmy si totiž velice zakládají na kvalitě surovin, nepoužívají éčka a udí podle tradičních receptur. Kromě klasického uzeného jsou k dostání domácí šunky, fermentované i klasické klobásky, slaniny a zabíjačkové speciality,“ řekl k uzenářské nabídce organizátor Pavel Pichler z ECEATu.

01311-Uzene_ve_Valticich_2_web.jpg

Návštěvníkům se tak naskýtá jedinečná příležitost nakoupit kvalitní produkty a přímo si je i porovnat. Kotle s ovarem, udírny s krkovičkou a ohýnky na opékání špekáčků. Návštěvníkům bude speciality servírovat festivalová restaurace farmy EDEN z Bystřice nad Pernštejnem. „Na jídelním lístků bude vynikající moravské uzené se zelím z Tuřan, speciální farmářské klobásky, jitrnicový a jelitový prejt se zámeckými brambůrkami nebo oblíbený zabíjačkový gulášek. Vše poctivě a s láskou navařeno,“ řekl ředitel farmy Michal Burian.

01311-Uzene_ve_Valticich_web_.jpg

Vysokou gastronomii bude prezentovat MyHotel z Lednice, který se postará o kuchařskou show. Ve třech blocích uzené v různých podobách: v tradičním i moderním kabátku, v sezónním menu i tak, jak ho používá světová kuchyně. Po skončení každého kuchařského bloku bude možnost připravované pokrmy ochutnat. Návštěvníci se mohou naučit také porcovat sele. Ukazovat jim to bude na workshopu řezník Vojtěch Kuřátko z uzenářství Sláma z Velké Bíteše. Čas od času musí řezník také kontrolovat udírnu a ochutnávat s ním samozřejmě mohou i návštěvníci slavnosti.

01311-Uzene_ve_Valticich_3_web.jpg

K Moravě patří neodmyslitelně také folklor. K degustaci proto zahraje ve velkém krytém stanu cimbálová muzika Rebend, místní dětská cimbálka Valtičánek a přijedou i folkloristé z Rakouska ze Schrattenbergu.

Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi. Na programu je dvakrát denně dětské divadelní představení, po celý den se budou moci nejmenší zúčastnit i pátrací buřtíkové hry. V areálu bude také dětská mini ZOO a velkým zážitkem je také opékání zakoupených klobásek.

Každý návštěvník se může zúčastnit také lákavé tomboly. Pokud vyplní anketní lístek (součástí mapky areálu, kterou každý dostává u vstupu), tak může být vylosován a získat různé vyuzené ceny.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 39 minutami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Reklama   •   Koupit reklamu