Dnes je 21. září 2025, svátek má Matouš
Úvod Aktuality V pondělí byla v AnonymouS Coffee odtajněna receptura nového koktejlu Chaac Vytvořit článek
V pondělí byla v AnonymouS Coffee odtajněna receptura nového koktejlu Chaac
Redakce GastroIN - 10. 06. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

11. 6. 2015 - PRAHA– Káva, tequilla a chilli v pivní sklenici. To jsou hlavní ingredience a způsob podávání nového koktejlu Chaac, jehož recepturu dnes odtajnil tým baristů z pražského AnonymouS Coffee.

Drink je postaven na kávě Café Zapatista, kterou připravuje metodou cold brew český výrobce F. H. Prager. Právě extrakce studenou vodou je nejvhodnější k přípravě opravdové ledové kávy. Koktejl Chaac kromě ní obsahuje další 4 suroviny, jejichž reakce způsobuje, že koktejl napění a připomíná čerstvě natočené pivo. V kavárně se bude podávat celé léto za 87 Kč.

O koktejlu Chaac

Chaac v překladu z mayštiny znamená bůh deště. „A protože náš koktejl obsahuje kromě Café Zapatista a tequilly také chilli, jehož postupným louhováním pálí drink víc a víc, bude se déšť na zchlazení docela hodit,“ představoval dnes nápoj se smíchem Martin Moravčík, barista z AnonymouS Coffee. Chaac dále obsahuje mangový sirup a šťávu z limety. Suroviny při míchání napění a drink pak vypadá jako typické mexické pivo. „Proto ho podáváme ve čtvrtinkových pivních sklenicích a ještě zdobíme limetou, ačkoli její původní účel přímo v Mexiku byla ochrana nápoje před muškami,“ vyprávěl o mexických tradicích Martin Moravčík.

CHAAC

10 cl Café Zapatista

4cl tequilly

1,5 cl mangového sirupu

půlka chilli papričky

1/6 limetky na zástřik

O metodě cold brew

Cold brew, nebo také cold press, je nejvhodnější metodou k přípravě ledové kávy. „Kavárny běžně dělají ledovou kávu z normálního espressa. Káva, která projde extrakcí studenou vodou, ale nebyla nikdy zahřátá a k podávání na ledu je tak mnohem vhodnější,“ říká o cold brew kávě Ondřej Frunc z F. H. Prager. Jde vlastně o proces máčení kávové sedliny v poměru 1:10 při pokojové teplotě nebo v opravdu studené vodě po delší dobu, což nahrazuje rozpouštěcí vlastnosti horké vody. „Výsledný kávový koncentrát má nižší aciditu než káva připravená horkou vodou, a má ovocnou, až čokoládovou chuť. Možná i to je důvod, proč cold brew u Čechů nabírá na popularitě,“ uvažuje ještě Ondřej Frunc.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu