Dnes je 22. září 2025, svátek má Darina
Úvod Aktuality Upečte vlastní chléb a přineste ho do muzea Vytvořit článek
Upečte vlastní chléb a přineste ho do muzea
Redakce GastroIN - 07. 07. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

8. 7. 2015 - ZLÍN - Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně připravilo v rámci právě probíhající výstavy Příběh chleba netradiční zážitek. V rámci Pekařské neděle, která se uskuteční v neděli 26. července ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU ve Zlíně, nabídne lidem možnost ochutnat doma upečené chleby.

„Během výstavy se konalo několik pekařských dílen, v nichž se účastníci seznámili s postupem, jak péct domácí kváskový chléb. Výsledky svého umění nyní budou moci zájemci předvést v rámci ochutnávky domácích chlebů, která bude jednou z hlavních částí programu Pekařské neděle,“ řekla kurátorka výstavy Petra Hanáková.

„Pokud si doma pečete vlastní chléb, přineste jej na naši ochutnávku, přiložit můžete i recept, případně nabídnout kvásek, který zařadíme do burzy chlebových kvásků. Jako poděkování za účast pro Vás bude připravena soutěž o kuchyňské spotřebiče,“ upřesnila za organizátory akce Ivona Bořutová. Celý program začne ve 13 hodin, přičemž ochutnávka proběhne ve výstavním prostoru muzea v budově 14 továrního areálu.

Bohatý program bude ale připraven i na platformě mezi továrními budovami 14 a 15. Návštěvníci se mohou těšit na pečení chlebových placek ve speciální peci, ukázku moderních technologií pečení s firmou ETA nebo na dožínkové koláče od Pekárny u Jahodů. Nebude chybět ani stánkový prodej nejrůznějších produktů od místních výrobců a producentů. „Na stáncích budou nejen regionální gastronomické speciality, ale i místní řemeslné výrobky nebo potřeby pro domácí pečení,“ doplnila Ivona Bořutová. Připraveno bude také občerstvení a děti si navíc užijí tvořivé dílny a zábavu inspirovanou tématem výstavy. Milovníci techniky budou moci obdivovat zemědělské stroje a vozidla.

Výstava Příběh chleba připomíná, jakým způsobem se chléb dostával na stůl našich předků. Dokumentuje také tradiční způsoby hospodaření na polích, zpracování obilovin a pečení chleba v dobách minulých. Její součástí je i projekt nazvaný Naše kořeny. „Máte doma staré fotografie, které zachycují tradiční hospodaření nebo se vztahují k domácí přípravě chleba a zpracování obilí? Podělte

se s ostatními o zajímavé pohledy do minulosti a obohaťte muzejní fotoarchiv,“ vyzvala Petra Hanáková s tím, že stačí, když lidé přinesou do muzea staré fotografie a předají je na recepci v budově 14, případně je mohou zaslat elektronickou poštou. Po oskenování se fotografie vrátí zpět majiteli. Kopie budou následně s jeho svolením instalovány ve výstavě. Návštěvník, který přinese alespoň jednu fotografii, získá obratem volnou vstupenku na výstavu Příběh chleba, kterou může uplatnit pro jednorázový vstup až do konce srpna.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu