Dnes je 11. květen 2025, svátek má Svatava
Úvod Aktuality Tipy na omáčky ke steaku, které zvládnete do dvaceti minut! Vytvořit článek
Tipy na omáčky ke steaku, které zvládnete do dvaceti minut!
Redakce GastroIN - 08. 03. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

9. 3. 2018 - Chystáte sváteční oběd, steak bude hotový za pár minut, ale najednou si vzpomenete, že jste zapomněli na omáčky?

Hosté už jsou skoro za dveřmi, do obchodu skočit nestíháte a na dlouhé vyvařování můžete zapomenout. Vsaďte na rychlovky. I během chvilky dokážete připravit skvělou omáčku.

 

Expresní omáčka – jak na to

Pokud nepotřebujete vykouzlit pětihvězdičkový pokrm a spokojíte se se studenou omáčkou, budou vám stačit základní ingredience, které určitě máte v lednici. Taková majonéza, zakysaná smetana nebo máslo jsou základem spousty lahodných omáček. S jejich pomocí vykouzlíte variace, které skvěle doplní třeba kuřecí steak.

Přidat k nim můžete bylinky, ochucený olej, zeleninu, vhodné koření, kapary, olivy nebo citron. K hovězímu steaku se výborně hodí bylinkové máslo, které vám navíc v ledničce vydrží i delší dobu.

 

Omáčky z pánve

Připravte si omáčku v pánvi, ve které jste před chvílí opékali maso. Aby hotový steak dlouho nečekal, dají se tyto omáčky připravit během několika chvil.

Jak na to? Do použité a horké pánve vlijte vhodnou tekutinu (například víno, vývar nebo smetanu). Výpečky, které v pánvi zbyly z masa, se odlepí a rozptýlí v přidané tekutině. Při povaření šťáva zhoustne a vy do ní můžete přidat několik dalších přísad. Na závěr ji nezapomeňte přecedit.

Podařilo se vám připravit příliš hustou omáčku? Odstavte ji z plamene a vhoďte do ní studené máslo nakrájené na kousky. Získáte tak jemnou omáčku, která nebude vodnatá.

 

04044-sauce-2779661_960_720.jpg

 

Recept na základní smetanovou omáčku

Připravte si rychlou smetanovou omáčku, která skvěle doplní steak a dobře si na ní pochutnáte.

Ingredience:

  • 300 ml vývaru
  • 100 ml smetany
  • sůl

Postup:

  1. Z pánve slijte zbylý olej a vraťte ji na plotnu na střední plamen.
  2. Přilijte třetinu vývaru a za stálého míchání uvolněte výpečky.
  3. Povařte, dokud se nevypaří téměř všechna tekutina. Poté zalijte smetanou, omáčku nechejte zhoustnout a nakonec přilijte zbytek vývaru. Pár minut ještě povařte, dokud nezískáte takovou konzistenci, která vám vyhovuje.
  4. Omáčku osolte a hned podávejte

 

Omáčky ke steaku nemusí být věda. Stačí pár základních ingrediencí, správný postup a za chvíli je hotovo!

 

 

Zdroj: milujusteak.cz

Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...
Redakce GastroIN - 08. 05. 2025
Slavnost chřestu a vína se bude konat už 17. až 18. května v Ivančicích. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pořádnou porci špičko...
Redakce GastroIN - 07. 05. 2025
Patnáctý ročník Svátku růžových vín a… „bublinek“, který se konal tradičně 1. května 2025 ve Ville Richter a přilehlé Svatováclavs...