Dnes je 26. červenec 2025, svátek má Anna
Úvod Aktuality TIPY & TRIKY KE GRILOVÁNÍ OD ŠÉFKUCHAŘE PETRA STÁDNÍKA Vytvořit článek
TIPY & TRIKY KE GRILOVÁNÍ OD ŠÉFKUCHAŘE PETRA STÁDNÍKA
Redakce GastroIN - 12. 07. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

28. 07. 2022 - ČR - Rozpálený gril, který už máme vyčištěný od hrubých nečistot, ještě těsně před začátkem grilování dočistíme látkovým hadříkem, který je jemně namočený v oleji. Fajn je použít třeba olej ve spreji, který na hadřík pohodlně nastříkáte. Tím se především odstraní ještě malé nečistoty, a navíc se mřížka grilu trochu omastí a grilované potraviny se vám na gril nepřichytí.

MASO

• Maso dáváme na rozpálený gril čisté, bez oleje nebo soli a pepře. Sůl způsobuje nechtěné přichycování na samotný gril.

• Maso ukládáme na gril směrem od sebe. Důvod je jednoduchý, nespálíme si tak ruce. Jednotlivá masa ukládáme jedno vedle druhého, co nejvíce blízko sebe.

• Kapající tuk z masa může způsobovat plameny. Pokud jsou vysoké, nesnažíme se je uhasit vodou či pivem, jak je běžně ve zvyku. Jednoduše přemístíme maso na jiné místo na grilu. Případně ho můžeme uložit i na jiné maso, pod kterým nehoří a chvíli vydržet, než plameny ustanou.

• Vypadá to, že je maso z obou stran již hotové? Vezměte ogrilované plátky kleštičkami a vyskládejte je na boční stranu do komínku, aby se ugrilovaly také z boku a počkaly, než se dogriluje vše. Můžete pak servírovat všem hostům najednou.

• Na tácku si připravíme olej společně se solí a pepřem, případně můžeme přidat i jiné koření. Ugrilované maso ve směsi obalíme a takto je připravené na servírování.

ZELENINA

• Můžeme grilovat prakticky jakoukoli zeleninu. Tradiční je lilek, paprika nebo třeba cibule. Skvěle se na gril hodí také květák či brokolice (obojí nakrájené na plátky), houby nebo zelí (nakrájené na silnější plátky, postačí hlávku zelí rozčtvrtit).

• I v případě zeleniny dáváme na gril jen čisté kousky, bez oleje či soli.

• Jelikož zeleninu můžeme jíst i bez tepelné úpravy, není potřeba ji mít na grilu dlouhou dobu. Křupavější si zachová svou jedinečnou chuť a živiny.

• Podobně jako v případě masa, také zeleninu po ugrilování jemně obalíme ve směsi oleje, soli a pepře. Takto je připravená na servírování.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Další mezinárodní úspěch zaznamenala moravská a česká vína. Na 32. ročníku prestižní soutěže Concours Mondial de Bruxelles získala...
Redakce GastroIN - 24. 07. 2025
Chcete udělat více pro svou imunitu, tak se snažíte tělu pomoci doplňky stravy a vitamíny? Možná se i vám stalo, že jste si objedn...
Redakce GastroIN - 23. 07. 2025
Plzeňský Prazdroj si nechal vypracovat zajímavý průzkum. Podle něj čeští hosté v restauracích přistupují ke konzumaci alkoholu stá...