Dnes je 17. červenec 2025, svátek má Martina
Úvod Aktuality Test arašídů: plísní se nemusíte bát Vytvořit článek
Test arašídů: plísní se nemusíte bát
Redakce GastroIN - 13. 11. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

14. 11. 2018 - Solené buráky patří k tradičnímu občerstvení nabízenému hostům doma na návštěvě i v restauraci. Časopis dTest otestoval kvalitu pražených solených arašídů. Spotřebitelé se nemusí obávat o své zdraví, nezávislý test totiž ukázal, že buráky neobsahují žádné nežádoucí látky. Prohřešky výrobců se týkaly pouze nedodrženého množství soli.

Arašídy ve slané podobě jsou v České republice nejprodávanějšími ochucenými ořechy, v průměru snědí Češi skoro půl kila arašídů za rok. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 16 zástupců balených pražených solených arašídů, které jsou k dostání na českém trhu. Země původu testovaných plodů (Egypt, Čína, Senegal a Nigérie) nevzbuzují důvěru kvůli dřívějším problémům s mikrobiologickou čistotou. Z evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) vyplývá, že orgány členských zemí EU v posledním roce na svých hranicích zachytily přes stovku závadných zásilek arašídů, které kvůli plísňovým jedům nevpustily na evropský trh.

Spotřebitelská organizace dTest v arašídech hledala mykotoxiny, plísně i salmonelu, kterou byly před 10 lety kontaminovány arašídy společnosti Peanut Corporation of America. Odborníci také zkoumali, jak semena podzemnice olejné chutnají, voní či jak jsou tvrdé a slané. „Potěšující zprávou pro milovníky arašídů je, že jsme v otestovaných výrobcích nenašli salmonelu ani plísně. Největším prohřeškem arašídů je nadbytek soli,“ shrnuje zjištění z nezávislého testování Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Nadměrná konzumace soli je příčinou řady onemocnění. Nejvíce soli obsahovaly buráky Albert Arašídy solené (1,78 gramu soli ve 100 gramech) a Van Almerk Arašídy solené (1,63 gramu ve 100 gramech) – snědením 100g porce těchto arašídů vyčerpá dospělý jedinec zhruba třetinu denního limitu pro příjem soli podle doporučení Světové zdravotnické organizace. „U Van Almerk Arašídů jsme naměřili o 63 % vyšší množství soli, než je uvedené na obalu. Pro hrubé nedodržení množství soli uvedeného na vlastním obalu jsme jim udělili nedostatečnou známku,“ říká Hana Hoffmannová.

Překvapivé jsou závěry z porovnání cen arašídů. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější buráky privátní značky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty. Přehled testovaných arašídů najdete na webu www.dtest.cz/arasidy. Kompletní výsledky testu přineslo listopadové vydání časopisu dTest.

Zdroj:  Vanda Jarošová, Časopis dTest
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou...
Redakce GastroIN - 15. 07. 2025
V dosud nejrozsáhlejším testování, které provedl Český svaz pivovarů a sladoven, lidé nadýchali nulu i po vypití pěti nealkoholick...
Redakce GastroIN - 14. 07. 2025
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...