Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality Teplejší počasí dělá radost vinařům, sklízet hrozny by mohli už za 60 dní Vytvořit článek
Teplejší počasí dělá radost vinařům, sklízet hrozny by mohli už za 60 dní
Redakce GastroIN - 01. 07. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

02. 07. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - V minulém týdnu na moravských vinicích odkvetly poslední keře vinné révy a zbývají tak přibližně dva měsíce do sklizně prvních hroznů. Počasí si vinaři zatím pochvalují a letošní úrodu by snad neměly ohrozit ani současné nadprůměrné teploty.

Zimní a jarní mrazíky přečkala vinná réva bez škod a odkvetla v obvyklém čase. „Poslední keře vinné révy odkvetly ve Velkých Bílovicích 19. června. Ve srovnání s loňskem, kdy nás odkvět zaskočil už v prvním červnovém týdnu, je letošní termín takový, jaký by měl být,“ komentuje Josef Svoboda, vinohradnický manažer skupiny BOHEMIA SEKT.

S ohledem na běžný vývoj na vinici mohou vinaři už nyní odhadnout přibližný začátek sklizně. Ten by měl připadnout na první zářijový týden, kdy by se mohly začít sbírat ranější odrůdy, jako je Müller Thurgau. „Na rostlinách je dostatečný počet hroznů, prozatím to vypadá, že by mohla být letošní úroda z hlediska množství povedená. O kvalitě a hmotnosti hroznů ale rozhodnou až další měsíce. Aby byla sklizeň dobrá, potřebovali bychom dostateksrážek,alezároveň také, aby se vinohradům přívalové deště a kroupy vyhnuly,“ shrnuje Josef Svoboda. Ani současné tropické počasí vinaře, na rozdíl od většiny pěstitelů, netrápí. Réva totiž patří mezi teplomilné rostliny, těží z dostatku tepla a slunečních paprsků a má kořeny dost hluboko na to, aby si samy potřebnou vláhu opatřily.

Zdroj: Michaela Vrbová, PEPR_CONSULTING



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 7 hodinami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...