Dnes je 13. květen 2025, svátek má Servác
Úvod Aktuality Svět luxusu voní po lanýžích Vytvořit článek
Svět luxusu voní po lanýžích
Redakce GastroIN - 28. 10. 2020    0 Líbil se vám tento článek?

06. 11. 2020 - ČESKÁ REPUBLIKA - Už i malé dítě u nás ví, že není houba jako houba. A zatímco u nás si z lesa nosíme hřiby, které najdeme snadno a rychle, v jiných zemích si domů znalci nosí lanýže.


Platí se za ně zlatem a bez speciálně vycvičeného psa či prasete je nenajde nikdo. Lanýž je zkrátka klenot ve světě vysoké gastronomie. Ochutnali jste ho?

Lanýž je houba vzácná, která roste jen v některých zemích světa. Známá naleziště jsou v Itálii, ve Francii nebo například v Istrii. Objevují se ale i v Rumunsku, Turecku a v Severní Americe. Říká se ale, že nejkvalitnější lanýže najdeme v Itálii nedaleko města Alba.

Lanýže dělíme na černý letní, černý zimní a bílý. Černé lanýže se nazývají též périgordské podle jednoho z regionů ve Francii a rostou výhradně v symbióze s kořeny dubů. Vedle země galského kohouta se jim daří též ve Španělsku, Itálii a v malém množství též ve státech bývalé Jugoslávie. Vedle dubu ho můžeme nalézt též v kořenových systémech buků, ořechů či topolů, a i když může dosáhnout i váhy půl kilogramu a průměru 12 centimetrů, ve skutečnosti jsou jeho rozměry mnohem menší.

Největší lanýž nalezl v roce 2007 Luciano Savini. Jeho pes Rocco nalezl nedaleko slavné šikmé věže v Pise houbu vážící 1,5 kilogramů. V aukci jej pak prodal za neuvěřitelných šest milionů korun. Výtěžek z rekordního transferu šel poté na charitativní účely.

Lanýže jsou sice nákladné, ale ne až tak nedostupné. Právě nyní začíná sezóna na Istrii v městečku Livade, kam si může zajet každý gurmán. Na návštěvníky tam čeká oblíbený festival Dny lanýžů v Istrii. Zahrnuje různé slavnosti, soutěže, přednášky, kuchařská show či trhy zasvěcené těmto drahým aromatickým houbám. Tamní restaurace nabízejí lanýže jako ingredience do všech možných pokrmů, případně i nápojů. Organizují se i výlety za lanýži a jejich hledání s odborným doprovodem a cvičeným psem.

Pokud se už k vám dostane lanýž a vy si ho máte vychutnat, vyvarujte se několika zásadních chyb. Předně lanýž nevařte. Houby se strouhají na již hotový pokrm v tenoučkých plátcích. Nekombinujte ho s příliš aromatickými sýry. Při jeho přípravě používejte výhradně kvalitní olivový olej, sůl a pepř. Jiné koření není třeba. Z toho vyplývá, že pokud máte výrazně kořeněná jídla, lanýže už do nich nedávejte. Bylo by jich škoda.

Text: redakce, foto: Robert Mročka



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Cestovní ruch ve Zlínském kraji má za sebou úspěšné první čtvrtletí roku 2025. Počet návštěvníků i přenocování meziročně vzrostl,...
Redakce GastroIN - 12. 05. 2025
Na soutěži Bacchus Madrid 2025, která je jednou z nejprestižnějších na světě, získali tuzemští vinaři 8 velkých zlatých, 33 zlatýc...
Redakce GastroIN - 09. 05. 2025
Elimon FRESH festival přiveze do Plzně to nejlepší z české gastronomie i hudební scény. Návštěvníky čeká víkend plný chutí, skvělý...