Dnes je 22. září 2025, svátek má Darina
Úvod Aktuality Soutěž o nejlepší sýr vyhrála Bio farma Horut, účast byla letos rekordní Vytvořit článek
Soutěž o nejlepší sýr vyhrála Bio farma Horut, účast byla letos rekordní
Redakce GastroIN - 11. 07. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

13. 7. 2015 - VELKÉ KARLOVICE – Rekordních 61 vzorků ochutnali porotci a návštěvníci tradiční Soutěže o nejlepší sýr, jejíž 5. ročník se konal v sobotu 4. července 2015 ve Spa hotelu Lanterna v Resortu Valachy Velké Karlovice.

Porota, v níž jako host zasedla také herečka Kristýna Janáčková, hodnotila sýry anonymně. Jako nejlepší vybrala zrající kravský sýr z Bio farmy Horut z Rožnova pod Radhoštěm. Opět proběhla i doprovodná soutěž s hlasováním návštěvníků, v níž nejvíc hlasů získal ovčí uzený sýr z Farmy Ondruchovi.

Vítězná Bio farma Horut je shodou okolností tradičním dodavatelem hotelu Lanterna, s nímž se spolupráce rozběhla právě díky účasti v prvních ročnících soutěže. „Sýry od Horutů jsou opravdu vynikající a mezi hosty velmi oblíbené. Využíváme je v bufé u snídaní i do předkrmů a hlavních chodů stálého menu,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Zájem o soutěž stále roste, tradičně ji navštíví několik set lidí. „Je vidět, že téma domácích sýrů a obecně regionálních potravin je dnes velmi aktuální. Mnozí hosté s výrobci diskutovali, zajímali se, brali si na ně kontakt… To nás velmi těší, protože motivem soutěže je právě podpora regionálních výrobců. Ti v naší soutěži pochází jak z řad farmářů, tak i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíš jen pro sebe či známé,“ dodala Zuzana Vašutová.

Mezi soutěžními vzorky převládaly různé druhy kravských sýrů, nechyběly ale ani ovčí a kozí. „Objevily se i novinky, třeba sýr s kořením Cajun, s konopným semínkem nebo s medvědím česnekem,“ doplnila Zuzana Vašutová.

Výsledková listina soutěže sýrů 2015

1. místo – Bio farma Horut, Rožnov pod Radhoštěm - sýr kravský zrající

2. místo – Ludmila Rohelová a Miroslav Pernický, Valašské Meziříčí - sýr kozí s brusinkami

3. místo – p. Chupík a Lucie Zámostná, Výžerky u Kostelce nad Černými Lesy - sýr korbačik (kravský + ovčí)

Cena veřejnosti: Farma Ondruchovi, Valašská Bystřice – ovčí uzený sýr



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu