Dnes je 6. červen 2025, svátek má Norbert
Úvod Aktuality Slovensko zná své nejlepší restaurace a šéfkuchaře Vytvořit článek
Slovensko zná své nejlepší restaurace a šéfkuchaře
Redakce GastroIN - 04. 06. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

O tom, kdo na Slovensku získal legendární čepice – symbol uznávaného francouzského gastronomického průvodce Gault&Millau, je rozhodnuto. V pondělí 2. června 2025 bylo slavnostně pokřtěno slovenské vydání Gault&Millau, a to v knižní i online podobě. Představilo ty nejlepší domácí restaurace a šéfkuchaře.

Nejvyšší počet bodů v premiérovém ročníku získala restaurace ECK, které byly uděleny čtyři čepice a 18 bodů. Šéfkuchařem roku se stal Daniel Tilinger. V kategorii Šéfkuchař zítřka zvítězil Lukáš Heuser. Titul Mladý talent roku si odnesl Patrik Pokrývka. Ocenění POP roku získal podnik Maso od Romana.

Kam na vynikající jídlo se skvělou obsluhou a příjemným prostředím? To poradí slovenská verze renomovaného mezinárodního průvodce gastronomií Gault&Millau.

Do místního kulinářského světa vstoupila slavnostně 2. června 2025, kdy byli v bratislavské Staré tržnici oceněni nejlepší šéfkuchaři a restaurace. Inspektoři Gault&Millau v uplynulém roce anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. V novém průvodci, který je dostupný v knižní i online verzi na gault-millau.sk, je uvedeno celkem 194 podniků, přičemž 146 nejlepších restaurací Slovenska (z toho 124 dosáhlo na ohodnocení alespoň jedné čepice) doplňuje 48 populárních gastroprovozů v kategorii POP. Druhé jmenované sice inspektoři nehodnotí, ale průvodce je uvádí jako zajímavé podniky.

„Cítím obrovskou hrdost a nadšení z toho, jak se slovenská gastronomie za poslední roky posunula, čehož potvrzením je i příchod autority, jakou je Gault & Millau, na Slovensko. Množství restaurací a jejich hodnocení v tomto prvním bedekru podle mezinárodních kritérií je toho jasným důkazem,“ říká šéfinspektor slovenského průvodce Michal Ondri.

Hodnoceným provozům bylo možné udělit až 20 bodů a 5 čepic, což představuje nejvyšší možné ocenění. Už však i hranice 10 bodů, která restauraci zajistí místo v průvodci, znamená záruku autenticity a nabídky jednoduchých, ale chutných jídel, které Gault&Millau doporučuje ochutnat.

Jedinou restaurací, která získala čtyři čepice je restaurace ECK.

Tři čepice získalo devět restaurací: Gašperův Mlýn (Východ), ARTE Restaurant (Praha), Edomae Sushi Matsuki (Praha), Irin (Praha), Semillon (Západ), RIVERBANK Restaurant (Praha), ORIGIN (Střední Slovensko) a BISTRIC Restaurant (Bratislav).

Celkový počet podniků v bedekru pro daný region:

Bratislavská oblast:

59 restaurací + 23 POP-ů, celkem 82 provozů

Západoslovenská oblast:

21 restaurací + 7 POP-ů, celkem 28 provozů

Středoslovenská oblast:

40 restaurací + 8 POP-ů, celkem 48 provozů

Východoslovenská oblast:

26 restaurací + 10 POP-ů, celkem 36 provozů.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 20 hodinami
Jaký byl letošní sedmnáctý ročník Festivalu vín VOC Znojmo, který se uskutečnil 10. května?  Připomeňte si jedinečnou atmosféru, k...
Redakce GastroIN - 03. 06. 2025
Světová soutěž World Food Photography Awards 2025 má českého finalistu. Stal se jím fotograf Marek Kučera. Se svou fotografií jídl...
Redakce GastroIN - 29. 05. 2025
O víkendu slavíme Mezinárodní Den dětí. Nejraději je bereme na výlet a děti mají nejraději zmrzlinu. Čtvrtina Čechů svátek neslaví...