Dnes je 12. červenec 2025, svátek má Bořek
Úvod Aktuality Sladké pokušení: makronky Vytvořit článek
Sladké pokušení: makronky
Redakce GastroIN - 05. 03. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

06. 03. 2019 - Jsou pestrobarevné, sladké, vypadají skvěle na fotkách, ale ještě lépe je jim v žaludku. Lahodné makronky se z Francie dostaly do celého světa a uhranuly všem milovníkům vynikajících dezertů. Proč jsou tak populární a jak si je připravit doma?

Víte, že makronky původně nepochází z Francie?

Vůbec první známá makronka se objevila v Evropě v době středověku. Tehdy byla tato sladkost vyrobena z mandlí, bílku a cukru, na okraji byla křupavá a uvnitř měkká. Ačkoliv si Francouzi původ této pochoutky přivlastňují, pravděpodobně ji do země vína a sýrů přivezla Catherine de’ Medici v 16. století z Itálie. Tam se makronky vyráběly už od 8. století.

Přesto bychom roli Francie ve slávě makronek neměli podceňovat. Francouzi se totiž zasloužili o to, že jsou dnes makronky oblíbené na celém světě. Vůbec první recept na tento dezert se objevil v 17. století ve Francii a poté se různé přepisy rozšiřovaly v několika obdobách.
Z Francie do celého světa

Svou první velkou slávu ve světě si makronky užily, když se na přelomu nového tisíciletí otevřela pobočka slavného řetězce Ladurée v Londýně. Spojené státy na sebe nenechaly dlouho čekat. I díky tomu, že si hrdinky populárního seriálu Sex ve městě makronky často vychutnávaly, si francouzská sladkost rychle získala americká srdce.

Dnes si tyto barevné minidezertíčky koupíte i v našich cukrářstvích, stačí vědět, kam vyrazit. Anebo si lahodný dezert připravte doma. Jen vězte, že to nepůjde snadno. Makronky jsou na přípravu velmi náročné, i proto jsou tak ceněné a populární na celém světě. S trochou cviku se vám ale určitě povedou také.


Recept na sladké makronky

Ingredience:

120 g jemně mletých mandlí,
150 g moučkového cukru,
90 g bílku,
50 g krupicového cukru,
růžové potravinářské barvivo (případně jiné pro odlišné barevné kombinace)

Na krém:

250 g másla
100 g moučkového cukru
200 ml suchého sektu

Vybavení:

podložka na makronky
cukrářský sáček

Postup:

Nejprve smíchejte mleté mandle s moučkovým cukrem a směs rozmixujte v mixéru a přesejte přes cedník. Poté vyšlehejte bílky s krupicovým cukrem, dokud vám nevznikne měkká pěna. Přidejte barvu a vyšlehejte pevný sníh.
Do sněhu přidejte směs mandlí a cukru a míchejte pomocí stěrky, dokud nebudete mít hladké, ale stále pevné těsto. Mělo by se roztékat jen pomalu, příliš tekuté těsto by se vám na plechu rozteklo a makronky by byly placaté.
Na plech dejte podložku na makronky. Připravte si cukrářský sáček a vložte do něj těsto. Opatrně naneste těsto do koleček na podložku.
Potom párkrát bouchněte plechem o linku nebo o stůl, abyste z makronek dostali vzduchové bubliny. Kdybyste to neudělali, makronky vám popraskají.
Počkejte, až makronky důkladně zaschnou. Trvá to zhruba půl hodiny. Poté pečte v troubě předehřáté na 150 °C asi 10–12 minut.
Nechte makronky na podložce vychladnout a poté je opatrně sloupněte.

Tip: Nemáte-li podložku na makronky, vystačíte si i s pečícím papírem, na který fixou nakreslíte stejně velká kolečka. Nebo si je vytiskněte na papír A4 a přes něj dejte průsvitný pečící papír.



Tipy na přípravu makronek

Podle popsaného receptu nevypadá příprava makronek zas tak složitě. Je ale důležité podotknout, že všechny kroky musíte provést naprosto dokonale, jinak se nedočkáte kýženého výsledku. Připravili jsme pro vás pár tipů, se kterými to půjde snáz.

Sníh do těsta by měl být pevný, zároveň si ale dejte pozor, abyste ho nepřešlehali. Šlehejte bílky tak dlouho, až se začnou tvořit měkké špičky, a poté přidejte barvu.
Míchejte opatrně, abyste odhadli ten správný moment, kdy s mícháním přestat. Řídké těsto vyústí v hrubé a nevzhledné makronky. Těsto by mělo stékat pomalu, ale stále držet pohromadě.
Bílky nechte odležet alespoň 24 hodin v pokojové teplotě. Lépe je pak vyšleháte a sníh bude pevnější.

Jak na přípravu krému

Makronky máte hotové. Zbývá je naplnit krémem.

Dejte do mísy máslo s cukrem a vyšlehejte z nich světlý krém. Poté postupně zašlehávejte sekt, který by měl mít pokojovou teplotu.
Rozložte si na pracovní plochu hotové makronkové skřápky; na spodní polovinu naneste cukrářským sáčkem krém a přiklopte druhou skořápkou. Velmi opatrně stlačte nebo pootočte, aby se krém dostal ke krajům. Jen pozor, abyste precizně připravenou makronku nerozmáčkli.
Asi jste si už sami stačili všimnout, že příprava makronek vyžaduje trpělivost a šikovné ruce. Věříme, že s naším postupem se vám podaří upéct dokonalé makronky, na které se každému budou sbíhat sliny.
Dodržujte všechny uvedené kroky a povyšte své kuchařské umění na novou úroveň.

 

Zdroj: www.vseopeceni.cz
Ilustrační foto: Pixabay



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...
Redakce GastroIN - 09. 07. 2025
Adresa: Modrá 227 Tel.: 572 411 450 Web: www.skanzenmodra.cz