Dnes je 24. červenec 2025, svátek má Kristýna
Úvod Aktuality Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami Vytvořit článek
Slaďoučké švestky v menu nesmí chybět. Zpříjemněte si závěr léta nejen sladkými dobrotami
Redakce GastroIN - 24. 08. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

24. 08. 2022 - ČR - Vedle jablek, hrušek nebo třeba hroznového vína má každý z nás s koncem léta neodmyslitelně spjaté také šťavnaté švestky. Vždyť kdo by této pochoutce odolal?

Pakliže už vás nudí klasické recepty v podobě koláčů, povidel nebo kynutých knedlíků, zkuste si tentokrát vychutnat švestky v trochu netradičnějších receptech!

Každá správná hospodyňka si dává záležet na tom, aby její pokrm byl ten nejlepší a sklidil úspěch i u nejnáročnějších strávníků. Je ovšem dobré si uvědomit, že nestačí pouze skvělý recept, neméně důležité je dbát také na výběr těch nejlepších surovin. Prvotřídní kvalitu zaručí certifikované bioprodukty, které v supermarketech poznáte podle log biolistu a biozebry.

Jogurtový závin se švestkami a mákem

- 300 g hladké mouky

- 70 g másla

- 150 g jogurtu

- mletý mák

- 30 švestek

- ½ hrnku třtinového cukru

- mletá skořice

- vejce

- moučkový cukr

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Smíchejte mouku, špetku soli, změklé máslo, jogurt a vypracujte hladké těsto. To rozdělte na dvě části, každou z nich vyválejte na tenký obdélník, posypte mákem, poklaďte důkladně omytými vypeckovanými švestkami, dle chuti pocukrujte a posypte skořicí. Horní a dolní okraj zahněte dovnitř, těsto srolujte a položte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů. Záviny propíchejte vidličkou, potřete rozšlehaným vejcem a posypte třtinovým cukrem. Pečte v troubě asi půl hodiny.

Kuřecí paličky se švestkovým čatní

- 8 ks kuřecích paliček

- 2 lžíce medu

- lžíce sójové omáčky

- 2 lžíce olivového oleje

- 500 g švestek

- červená cibule

- 2 stroužky česneku

- mletá skořice

- 10 g čerstvého zázvoru

- lžička chilli

- 70 g želírovacího cukru

- 2 lžíce vinného octa

- sůl, pepř

Paličky omyjte a každou z nich příčně nakrojte. Do mísy vložte sójovou omáčku, med, olivový olej a promíchejte. Ve směsi obalte kuřecí paličky a nechte minimálně půl hodiny marinovat v lednici. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Maso dejte na pekáček s kapkou oleje a pečte přibližně 30 minut. Občas obraťte a podlijte vodou, aby se paličky nepřipékaly. Mezitím si připravte čatní. Na lžíci oleje lehce orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli, najemno nasekaný zázvor a prolisovaný česnek. Přidejte vypeckované nakrájené švestky, skořici, chilli a čerstvě namletý pepř. Vše lehce podlijte vodou, přiklopte a duste na mírném ohni asi 15 minut. Přidejte vinncet, a ještě chvíli povařte. Směs rozmixujte, přidejte želírovací cukr, dosolte a podávejte s hotovými kuřecími paličkami.

Rádi byste na nákup kvalitních surovin vyrazili na některou z ekofarem, ale nevíte, která není úplně z ruky? Vyzkoušejte stránky kamprobio.cz a lovime.bio

 

Zdroj: PEPRCONSULTING



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Plzeňský Prazdroj si nechal vypracovat zajímavý průzkum. Podle něj čeští hosté v restauracích přistupují ke konzumaci alkoholu stá...
Redakce GastroIN - 22. 07. 2025
Dějištěm dalšího dílku hudebního festivalu Hrady CZ se stane hrad Švihov. Návštěvníci se mohou těšit na pořádnou porci hudby a záb...
Redakce GastroIN - 21. 07. 2025
Řeč je o Česnekovkách. Akci, která harmonicky spojuje zážitky gurmánské i kulturní. Rosický zámek bude jejich dějištěm letos už po...