Dnes je 21. září 2025, svátek má Matouš
Úvod Aktuality Punčový dort á la první republika Vytvořit článek
Punčový dort á la první republika
Redakce GastroIN - 02. 06. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

3. 6. 2015 - Pokud se chcete před návštěvou blýsknout svým pestrým kuchařským umem, zkuste to prostřednictvím léty prověřeného receptu na punčový dort. Ten jsme přejali z nové Kuchařky první republiky, která je nepřebernou studnicí inspirace z poctivé a originální kuchyně nejen našich babiček. Knihu sepsaly Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková a vydalo ji nakladatelství Smart Press.

Punčový dort

na 1 dort

těsto

• 10 vajec, žloutky a bílky zvlášť

• 300 g krupicového cukru

• 10 lžic teplé vody

• 260 g polohrubé mouky

• 1/2 lžičky kypřicího prášku

• jahodová nebo malinová zavařenina na potření

• růžové a žluté potravinářské barvivo

 

na namáčení

• 10 ml punče

• 100 ml horké vody

• 45 g moučkového cukru

 

poleva

• 300 g moučkového cukru

• 5 lžic horké vody

• 2 lžíce citronové šťávy

• 1 lžíce oleje (poleva pak nepopraská)

• rozpuštěná čokoláda na ozdobu

 

1. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do nadýchané pěny, bílky ušleháme dotuha a postupně spojíme vše s moukou, prosátou s kypřicím práškem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu těsta vlijeme do čtvercové formy o straně 22 cm vyložené pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 15 až 20 minut. Necháme ho trochu vychladnout, vyklopíme a pomocí nitě rozkrojíme vodorovně na dvě poloviny. Potřeme je zavařeninou.

 

2. Druhou část těsta rozdělíme na dvě poloviny. Jednu obarvíme potravinářskou barvou na růžovo, druhou na žluto. Vlijeme do stejně velké formy s pečicím papírem tak, abychom lili vždy z vnější strany. Těsta se zhruba v polovině spojí. Pečeme asi 15 až 20 minut.

 

3. Každou polovinu dvoubarevného těsta po délce rozkrojíme na dva díly, zarovnáme a vnější díly mezi sebou prohodíme, takže vzniknou čtyři pruhy, střídavě žluté a růžové. V hlubokém talíři rozmícháme moučkový cukr, vodu a punč. Namočíme v něm pruhy barevného těsta, složíme je na světlou placku potřenou zavařeninou a přiklopíme druhou plackou. Dort přikryjeme pečicím papírem, zatížíme a do druhého dne necháme v chladu.

 

4. Na polevu důkladně rozmícháme cukr ve vodě, přidáme zbylé přísady a přelijeme jí sestavený dort. Ozdobíme cákanci rozpuštěné čokolády a necháme v chladu rozležet. Krájíme napříč, aby vynikla barevná mozaika.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu