Dnes je 20. červenec 2025, svátek má Ilja
Úvod Aktuality Prvním BernardChefem se stal olomoucký student Vytvořit článek
Prvním BernardChefem se stal olomoucký student
Redakce GastroIN - 02. 03. 2023    0 Líbil se vám tento článek?

Návštěvnické centrum Bernard v Humpolci hostilo finále nové kuchařské soutěže BernardChef. Jako první tento titul získal Matěj Přikryl ze Střední odborné školy obchodu a služeb Olomouc. O vítězi rozhodovala porota v čele s nestorem české gastronomie Jaroslavem Sapíkem.

Ve finále poměřilo svoje dovednosti šest reprezentantů škol z Brna, Olomouce a Žiliny, tři účastníci byli z Vysočiny, do nejužšího výběru se probojovali z celkem čtyř desítek přihlášených účastníků. V posledním kole měli mladí kuchaři v časovém limitu dvou hodin za úkol připravit předkrm nebo polévku a hlavní chod, přičemž dopředu znali jen část surovin, ze kterých budou vařit.

Soutěž jako podpora gastronomie

Vyhlášením soutěže chce Rodinný pivovar Bernard podpořit obor, který za dobu protiepidemických opatření utrpěl velký odliv personálu do jiných profesí. „Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Viděli jsme, že všichni vzali soutěž zodpovědně, opravdu se snažili, šli do toho srdcem. Takový přístup je základním předpokladem pro to, aby byli ve svém řemesle úspěšní,“ ocenil účastníky Stanislav Bernard.

Hodnotné ceny a nabídka práce

Každý z šestice finalistů si vysoutěžil sadu špičkových kuchyňských nožů značky Dick, dále možnost povečeřet se spolumajiteli pivovaru Stanislavem Bernardem a Josefem Vávrou, vítěz může získat nabídku prestižní práce v kuchyni stylové Pivnice Na Štokách, která je součástí Návštěvnického centra Bernard.

V čele poroty Jaroslav Sapík

Předsedou poroty byl známý šéfkuchař Jaroslav Sapík, jeho zástupcem Petr Šalplachta, šéfkuchař Pivnice Na Štokách. V porotě zasedla také rozhlasová a televizní moderátorka Lucie Výborná, starostka Humpolce Alena Štěrbová, spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard a manažer Návštěvnického centra Bernard Tomáš Lavický.

Soutěž BernardChef je určena studentům posledních ročníků českých a slovenských středních škol a učilišť, které vyučují gastronomické obory, hlásit se mohli i talentovaní amatéři.

 

Zdroj: Rodinný pivovar BERNARD a.s.



Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 18. 07. 2025
Do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars se opět skvěle zařadil pražský Black Angel’s Bar. Pro rok 2024/2025 se umístil...
Redakce GastroIN - 17. 07. 2025
Lidé by si měli v létě dávat pozor, jak skladují balenou vodu. V horkých dnech dochází k její rychlé kontaminaci. Pokud se voda...
Redakce GastroIN - 16. 07. 2025
Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou...