Dnes je 27. červen 2025, svátek má Ladislav
Úvod Aktuality Prazdroj v červnu nabídne pivo, které si v Rozmarné volbě vybrali sami pivaři Vytvořit článek
Prazdroj v červnu nabídne pivo, které si v Rozmarné volbě vybrali sami pivaři
Redakce GastroIN - 30. 05. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

31. 05. 2019 - Plzeňský Prazdroj uvařil pivo, které si v lednovém internetovém hlasování Rozmarná volba zvolili sami spotřebitelé.

Speciální ležák se jmenuje Rozmarná 12 a bude k dostání po celý červen ve zhruba 1500 hospodách a restauracích v rámci programu Volba sládků.

Prazdroj připravuje každý měsíc v rámci Volby sládků jedno speciální pivo. Červnovou Rozmarnou 12 uvařil na základě online hlasování, které proběhlo v lednu a do kterého se zapojilo téměř 4000 lidí. Jasné vítězství a téměř třetinu všech hlasů získal tradiční český ležák. „Ve Volbě sládků vaříme speciály a chceme vždy přicházet s něčím novým. Na výrobu Rozmarné 12 jsme použili dvě odrůdy českého chmele – Agnus a Žatecký poloraný červeňák. Ten jsme si schovali po loňské sklizni ve formě, která si zachovává vlastnosti čerstvého chmele a označuje se jako wet hop. A my jsme ho za studena přidali do piva. Vznikl tak osobitý ležák, který, jak doufáme, osloví milovníky ležáků i speciálů,“ přibližuje sládková Lenka Straková.

Rozmarná 12 má díky zvoleným ingrediencím jemnou chmelovou vůni, zářivě zlatou barvu a bohatou pěnu. „V chuti je znatelné dobře vyvážené sladové tělo s lehce vyšší hořkostí, která má hladké doznívání. Obsahuje 4,8 % alkoholu a je velmi dobře pitelné. To znamená, že po vypití jedné sklenice má člověk chuť dát si ještě jednu,“ říká Lenka Straková.

Volba sládků je úspěšný program, který Plzeňský Prazdroj rozvíjí už pět let. Speciály si získaly velkou oblibu milovníků piv i lidí, kteří rádi zkoušejí nové chuťové zážitky. Prazdroj díky zájmu postupně rozšiřuje síť hospod, ve kterých je Volba sládků k mání. Přichází také s inovacemi. Kromě hlasování veřejnosti to byla například loňská první tuzemská spolupráce mezi velkým a malým pivovarem při výrobě piva. Ležák s názvem První uvařil Prazdroj loni v listopadu dohromady s Pivovarem Matuška. Podobné netradiční projekty chce podporovat i v budoucnu.

 

Zdroj: Jitka Němečová, Plzeňský Prazdroj



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 26. 06. 2025
Vana na chlazení pivních sklenic, která se díky nově instalované elektronice umí sama napustit či vypustit, kontroluje teplotu a p...
Redakce GastroIN - 25. 06. 2025
Zájem o česká a moravská vína projevilo téměř 200 japonských odborníků z řad someliérů, obchodníků, novinářů i dovozců. Stalo se t...
Redakce GastroIN - 24. 06. 2025
Je v Německu levněji než u nás? Na sklonku května proběhla českými médii zpráva o velkém zlevňování v německých řetězcích. Vše zač...