Dnes je 9. červenec 2025, svátek má Drahoslava
Úvod Aktuality Plzeňský vrchní sládek Jan Enge se stal čestným právovárečníkem Vytvořit článek
Plzeňský vrchní sládek Jan Enge se stal čestným právovárečníkem
Redakce GastroIN - 14. 05. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

16. 05. 2019 - Novým čestným členem Klubu právovárečníků a přátel Plzeňského Prazdroje se stal vrchní sládek Jan Enge, který se stará o kvalitu plzeňských piv a stojí také za inovativním programem Volba Sládků.

Právovárečníci, potomci rodin, které stovky let vlastnily práva na vaření piva v Plzni, ocenili dlouhodobý přínos Jana Engeho pro plzeňský pivovar. Současný vrchní sládek je mu věrný po celou svou profesní kariéru. Začínal zde v roce 2001 jako technolog po studiích oboru kvasné chemie na Vysoké škole chemicko-technologické. „Po ukončení studia jsem neměl vybráno, kam jít pracovat, a tak jsem se rozhodl pokračovat v postgraduálním studiu. V té době jsme s kolegou z VŠCHT začali vařit vlastní pivo v prostoru za domem jeho rodičů, kde byly zapuštěné odpadní jímky. Našemu pivu jsme podle místa vzniku dali příhodný název „Střížovický Žumpák“. Po dvou letech postgraduálního studia jsem se dozvěděl o volné pozici technologa v Plzni. Neváhal jsem, přihlásil se a během měsíce jsem nastoupil v Plzni,“ dodává Jan Enge. Později přešel mezi sládky a na starosti měl licenční výrobu v zahraničí. V roce 2015 se pak stal vrchním plzeňským sládkem. Zaměřuje se zejména na zajištění neměnné kvality značky Pilsner Urquell, aby pivo chutnalo stejně jako v době založení pivovaru.

Kromě dohledu na stoprocentní kvalitu zavedených značek se Jan Enge podílí i na inovacích. Před pěti lety stál u vzniku programu Volba sládků, ve kterém Prazdroj každý měsíc vaří jiný pivní speciál. Má tak možnost zúročit zkušenosti, které získal na univerzitě v britském Nottinghamu. “Měl jsem šanci pochopit jiný přístup k výrobě piva, ale především možnost ochutnat celou řadu skvělých piv, která mi byla inspirací pro experimentování s jinými pivními styly. I proto je pro mě Volba sládků srdeční záležitostí a splněným profesním snem,“ říká sládek Jan Enge.

Klub právovárečníků a přátel Plzeňského Prazdroje vznikl z iniciativy Plzeňského Prazdroje v roce 2006. Sdružuje potomky rodin, které měly právo vařit pivo a které se v roce 1839 spojily, aby vybudovaly Měšťanský pivovar. Jeho stavitel Martin Stelzer pak v roce 1842 pozval legendárního sládka Josefa Grolla, který zde uvařil první várku slavného ležáku Pilsner Urquell. Právovárečníci se potkávají jednou ročně na výročním setkání a při té příležitosti jmenují nového čestného člena. V loňském roce jím stal šéf party plzeňských bednářů Josef Hrůza.

 

Zdroj: Plzeňského Prazdroj, Jitka Němečková



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Prostory Louckého kláštera obsadil hravý a tajuplný výtvarný svět, který vzniká díky intenzivní spolupráci různorodé skupiny výtva...
Redakce GastroIN - 08. 07. 2025
Otrokovické letní slavnosti nabídnou od pátku 11. do soboty 12. července celou řadu zvučných hudebních jmen. Lidé se také mohou tě...
Redakce GastroIN - 07. 07. 2025
Meruňky dozrávají a zlátnou. Přichází proto jedna z nejvoňavějších slavností léta – Meruňkobraní v Židlochovicích. Letos se koná u...