Dnes je 17. červenec 2025, svátek má Martina
Úvod Aktuality Připijte si s Martinem na vinici sv. Kláry tradičním vínem nebo pálenkou v rytmu jazzu Vytvořit článek
Připijte si s Martinem na vinici sv. Kláry tradičním vínem nebo pálenkou v rytmu jazzu
Redakce GastroIN - 07. 11. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

09. 11. 2018 - Ani v tomto roce si nenechte ujít v pořadí už třináctý slavnostní Svatomartinský přípitek na vinici sv. Kláry. Tuto neděli přesně v 11:11 se zde poprvé otevřou lahve s letošními Svatomartinskými a mladými víny od předních českých i moravských vinařů.

Okusíte tradiční koláče, husí speciality i nabídku místních vín a pálenek. Zaposloucháte se do tónů jazzu a swingu a vychutnáte si pravý gurmánský zážitek s jedinečným výhledem na Prahu. Vinice sv. Kláry se uzavře v 17 hodin. Na akci platí běžné vstupné do venkovních expozic Botanické zahrady hl. m. Prahy.

I letos si na vinici sv. Kláry přesně v 11 hodin a 11 minut připijete nejlepšími mladými i Svatomartinskými víny z nabídky českých i moravských vinařství. „Na vinici sv. Kláry vzhledem k její malé rozloze mladá ani Svatomartinská vína nevyrábíme. Přesto jsme o tuto tradici naše návštěvníky nechtěli ochudit, a tak i v tomto roce, už potřinácté, nabídneme to nejlepší ze sortimentu českých a moravských vinařů,“ říká Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

Na vinici sv. Kláry za husou, lahodnou sklenkou i tancem

„Pro naše zákazníky vína každoročně pečlivě vybíráme. Díky tomu u nás ochutnají opravdu to nejlepší, co ročník nabízí. Letos se mohou těšit na vína z vinařství Lahofer, Kovacs, Kraus, Hort a dalších. Zastoupena jsou vína bílá, růžová, červená i klaret. Ve vinotéce budou k dispozici pouze do vyprodání zásob,“ vysvětluje Eliška Muchnová, vedoucí Vinotéky sv. Klára. Ke svátku sv. Martina, a k mladým vínům obzvláště se nejlépe hodí pečená husa, kaldoun a další podobné delikatesy. Ani ty nebudou v neděli 11. listopadu na vinici sv. Kláry chybět. Milovníci sladkostí by si neměli nechat ujít skvělé koláče ze Zámecké pekárny.

Aby byl zážitek z dobrého jídla i vína dokonalý, bude i tentokrát vinicí znít hudba. Odpoledne zpříjemní tóny jazzu a odvážní si mohou zatančit swing. K tanci i poslechu bude od půl dvanácté hrát kapela Bee Band. „Pro pobavení návštěvníků jsme tentokrát připravili i zábavné aktivity. Svou obratnost si vyzkouší v hodu korkem na cíl a milou vzpomínkou jistě bude i fotografie s naším svatomartinským běloušem,“ zve na akci Zuzana Červenková Havrdová, jedna z organizátorek. Pro zájemce jsou připraveny bezplatné prodlídky vyrobny vína.

Za příznivého počasí bude možno posedět na jedné z teras viničního domku. Pokud by ale svatý Martin v den svého svátku do Prahy přijel v mrazivém hávu a na bílém koni, budou k dispozici venkovní přímotopy a deky nebo bude hřát hořící krb uvnitř vinotéky.


Dvě novinky v nabídce pálenek

Od října jsou v nabídce Vinotéky sv. Klára dvě nové pálenky: Matolinový destilát a Neronet. Obě byly vyrobeny v Pěstitelské pálenici a lihovaru Střední vinařské školy Valtice. Lahve mají objem 0,5 litru a obsahují 45 % alkoholu. „Rozhodli jsme se o doplnění sortimentu pálenek, které si návštěvníci oblíbili. Zároveň jsme chtěli vyzkoušet rozdíl mezi tím, když se destilát vyrobí z matolin, nebo když se vypálí z hotového vína,“ vysvětluje Vladimíra Egertová, vedoucí vinice sv. Kláry.

Matolinový destilát je vyroben z matoliny ze starších ročníků vín z vinice sv. Kláry. Vyrobeno bylo 352 lahví. Neronet je matolinový destilát ze starších ročníků vína odrůdy Neronet. Tohoto destilátu se nabízí 216 lahví.



Kompletní program Botanické zahrady hl. m. Prahy i další novinky najdete na www.botanicka.cz.


Zdroj: Darina Miklovičová



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 23 hodinami
Léto a horké počasí nepřeje těžkým jídlům. Naopak jsou v kurzu saláty. Čerstvé suroviny v kombinaci s kvalitními bílkovinami jsou...
Redakce GastroIN - 15. 07. 2025
V dosud nejrozsáhlejším testování, které provedl Český svaz pivovarů a sladoven, lidé nadýchali nulu i po vypití pěti nealkoholick...
Redakce GastroIN - 14. 07. 2025
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...