Dnes je 21. květen 2025, svátek má Monika
Úvod Aktuality OMEZOVÁNÍ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ V POHOSTINSTVÍ Vytvořit článek
OMEZOVÁNÍ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ V POHOSTINSTVÍ
Redakce GastroIN - 24. 06. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

26. 06. 2019 - ČESKÁ REPUBLIKA - AHR ČR zahájila dlouhodobý projekt na snižování odpadů a odpovědném přístupu k udržitelnosti cestovního ruchu, jako reakci na opatření připravovaná na evropské úrovni a trend, který je celosvětově stále aktuálnější.

„Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“
(Jan Werich)

Za tímto účelem byla vytvořena příručka s náměty na snižování potravinových odpadů jak při samotné výrobě pokrmů, tak následně i šetrná likvidace potravinových odpadů.

Doporučení rovněž počítá se zapojením potravinových bank. Materiál byl vytvořen ve spolupráci s HOTREC a je k dispozici všem členům naší asociace. Dalším tématem, kterým se zabýváme, je také minimalizace jednorázových plastů a problematika recyklace odpadů všeobecně. Více než polovina potravin, která projde našimi domácnostmi, končí v odpadu.

V případě pohostinství je to méně, přibližně 12 %. V sektoru maloobchodu a velkoobchodu pouze 5 %. Přitom každá potravina, kterou vyprodukujeme, představuje konkrétní množství energie, vody a uhlíkovou stopu, kterou její produkce za sebou zanechává. Omezování potravinových odpadů není pro restaurace nová disciplína, přesto, pokud by se restauracím podařilo snížit objem potravinových odpadů byť o několik procent, v celoevropském měřítku by to mělo velký význam jak pro životní prostředí, tak pro snižování nákladů restaurace. Podkladem pro tento materiál byla brožura vydaná společně s HOTREC, pro naše účely byla však rozšířena o praktické návody, vzory některých dokumentů a důležité odkazy stejně jako o zkušenosti našich kolegů.

Zvláštní poděkování, v souvislosti s touto publikací, bychom chtěli vyjádřit našim kolegům z řad členů a provozovatelů hotelů a restaurací, konkrétně panu Janu Škrlemu, řediteli hotelu Chvalská Tvrz v Horních Počernicích a členovi Rady, stejně jako Jiřímu Králi, provozovateli restaurace Aureole v Praze a viceprezidentovi AHR ČR pro gastronomii. Oba se významně podíleli na tvorbě tohoto materiálu, stejně jako náš mnohaletý člen a odborný partner pro oblast potravinového práva, pan Tomáš Čapek, majitel společnosti UNICONSULTING, který se s námi podílí na připomínkování nové legislativy a školení v oblasti bezpečnosti gastronomických provozů.

Věříme, že tento dokument rozšíří řady našich praktických metodik, které vám každým rokem nabízíme a bude sloužit jako inspirace pro vaše restaurace. Budeme pokračovat v dalších aktivitách ve spolupráci s evropskou konfederací HOTREC, včetně vzdělávacích aktivit pro členské restaurace a výměně zkušeností s ostatními členskými zeměmi. Odpovědné podnikání, šetrný přístup k životnímu prostředí stejně jako podpora lokálních produktů je tématem, které stále více zajímá také naše zákazníky.


ZDROJ: AHR
TEXT: VÁCLAV STÁREK
FOTO: ARCHIV AHR



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
V Napajedlích se chystá jubilejní ročník oblíbené pivní slavnosti Festival malých pivovarů. V sobotu 21. června 2025 od 16 hodin m...
Redakce GastroIN - 20. 05. 2025
Legendy české gastronomie v čele se Zdeňkem Pohlreichem, koncert Davida Kollera, asijská zóna, talk stage, špičková vinařství a to...
Redakce GastroIN - 19. 05. 2025
Již 26. ročník festivalu Hello Jazz Weekend se uskuteční ve dnech 17. – 19. července 2025 v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Ves...