Dnes je 16. září 2025, svátek má Ludmila
Úvod Aktuality O nejlepších pivech roku je rozhodnuto Vytvořit článek
O nejlepších pivech roku je rozhodnuto
Redakce GastroIN - 01. 03. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

28. 2. 2014 - Na soutěži Zlatý Pohár PIVEX – pivo 2014, se stala Holba Classic vítězem mezi světlými výčepními pivy, zatímco Zubr zvítězil v kategorii tmavých piv a oběma patří zlatá medaile.

Nejvyšší ocenění degustátorů a zlatou medaili dále získalo nealkoholické ochucené pivo Litovel Citron Free. Pivo Litovel zabodovalo také v dalších nejsilněji zastoupených kategoriích. Litovel Premium a Litovel Moravan získaly bronz a vytvořily tak SUPERIOR kolekci nejlepších piv v kategorii světlých ležáků a světlých výčepních piv; mezi tmavými pivy získal Litovel Dark Premium bronz.

Litovli Classic a Holbě Šerák navíc patří certifikát kvality v kategorii světlých výčepních piv.  Středomoravské pivovary tak opět potvrzují stabilně vysokou kvalitu a chuťovou jedinečnost svých piv. „Medaile získala piva všech tří značek, navíc v průřezu sortimentu od výčepních piv, včetně nealkoholických až po ležáky. Hodnocení odborníků je věrohodným signálem pro všechny konzumenty a potvrzením, že chuťová rozmanitost a poctivá tradiční výroba se skutečně vyplatí,“ komentuje úspěch Vilém Nohel, výrobní ředitel skupiny pivovarů PMS, kam Holba, Zubr i Litovel patří.

Hlavním kritériem soutěžního hodnocení  byla především chuť, vůně, říz a hořkost, ale i vzhled piva a celkový dojem po napití. Pro piva  Holba, Litovel i Zubr je navíc typická vysoká pitelnost. „Jde o vlastnost, kterou pivu přináší klasická výroba. V podstatě se přesně definovat nedá, ale spolehlivě ji poznáte. S každým douškem se zvyšuje vaše chuť k dalšímu napití, takže u takového piva posedíte déle a pořád máte co vychutnávat,“ říká litovelský sládek Petr Kostelecký.


22. ročník soutěže ZLATÝ POHÁR PIVEX – PIVO 2014 hodnotil 66 vzorků piv z 11 pivovarů a 10 minipivovarů. Odborná porota, složená ze sládků a pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, degustovala anonymně pod notářským dohledem ve dvou na sobě nezávislých kolech. Dvojí hodnocení zaručuje maximální objektivitu a má odhalit vyrovnanost značky, aby nemohlo dojít k náhodnému zkreslení. Odborným garantem soutěže je Výzkumný ústav pivovarnický a sladařský v Praze. To všechno činí z Pivexu vysoce objektivní, nezávislou degustační soutěž a dává váhu výsledkům a získaným oceněním.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 13 hodinami
Jubilejní 40. ročník Znojemských historických slavností proměnil město v pulzující centrum vína, historie a hudby. Největší festiv...
Redakce GastroIN - 15. 09. 2025
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Redakce GastroIN - 12. 09. 2025
V sobotu 20. září 2025 se skanzen Rochus v Uherském Hradišti promění v místo plné chutí, vůní a podzimní atmosféry. Slovácký festi...
Reklama   •   Koupit reklamu