Dnes je 17. září 2025, svátek má Naděžda
Úvod Aktuality O E-čkách v Science Café ve Zlíně Vytvořit článek
O E-čkách v Science Café ve Zlíně
Redakce GastroIN - 15. 05. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

16. 5. 2014 - ZLÍN - Koupit si dnes potravinu zabalenou v plastikovém obalu, aniž bychom si přečetli zadní etiketu, je pro mnohé z nás nemyslitelné. Mohou za to ta pověstná E-čka, která škodí či chrání? Právě to bude předmětem přednášky a tradiční diskuze s panem doc. Ing. Pavlem Valáškem, CSc. z Ústavu analýzy a chemie potravin Fakulty technologické UTB.

Kód E zavedla EU pro přídatné látky, které byly podrobně zhodnoceny na základě toxikologických studií a jsou v povolených dávkách bezpečné pro zdraví konzumentů. V rozporu s tím však je označování kódem E laickou veřejností vnímáno spíše negativně. Tím paradoxně nedochází k naplnění původního záměru poskytnout spotřebiteli informaci o tom, že obsažená přídatná látka je bezpečná.
„Každá látka je jedem, záleží pouze na množství a jedy v malých dávkách léčí.“ Řekl v šestnáctém století jeden bláznivý Švýcar jménem Paracelsus. Co jsou tedy E-čka zač a jak s nimi máme nakládat?

Odpovíme si ve čtvrtek 29. 5. od 18 hodin v kavárně LOFT.

Science café



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 36 minutami
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Redakce GastroIN - 16. 09. 2025
Jubilejní 40. ročník Znojemských historických slavností proměnil město v pulzující centrum vína, historie a hudby. Největší festiv...
Redakce GastroIN - 15. 09. 2025
Na náměstí Míru ve Zlíně propukne o víkendu 20. a 21. září další ročník oblíbeného Food Truck Festivalu. Dva dny budou patřit vůní...
Reklama   •   Koupit reklamu