
28. 3. 2014 - Moji milí čtenáři, ráda bych se s Vámi tímto příspěvkem rozloučila. Kdybych to tušila dříve, připravím něco slavnostnějšího pro tento okamžik, nějaký ten dortík nebo alespoň koláč. Na druhou stranu není nad to ukončit mou receptovou sérii něčím pro mé vaření tak typickým. Ano pět je řeč o červené řepě. A nebudu Vás zatěžovat dlouhatánským povídáním o tomto červeném pokladu, řečí už bylo až až.
Doufám, že se Vám mé recepty líbily, snad jste alespoň něco málo z nich okusili a v ideálním případě si i pochutnali. Snad jsem Vám ukázala, že zdravě vařit lze i chutně. A kdyby se Vám po mých receptech zastesklo, není nic snazšího než zabloudit na můj blog :)
Bulgur s červenou řepou a mátou (4 porce)
Omáčka
- 500 g červené řepy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička dijónské hořčice
- 1 lžíce jablečného octa
- Sůl, pepř
- Máta
- 200 g bulguru v suchém stavu
Řepu jsem si omyla, zabalila do alobalu a dala péct do předehřáté trouby do změknutí. Doba závisí na velikosti řep, ale hodina by měla stačit. Poté jsem řepu oloupala, nakrájela na menší kousky a rozmixovala s olivovým oleje, hořčicí, octem, solí a pepřem.
Bulgur jsem vložila do menšího hrnce, zalila dvojnásobným množstvím vody a zhruba 15 minut vařila za občasného míchání na mírném ohni.
Omáčku můžete smíchat s bulgurem a posypat lístky máty. Já doporučuji podávat omáčku a bulgur zvlášť, aby si každý nabral dle preferencí. Navíc případné zbytky můžete použít na další pokrmy. Z bulguru můžete udělat například ke snídani kaši a řepová omáčka skvěle poslouží jako zálivka do salátu. Možností je samozřejmě daleko více :)
