
14. 3. 2014 - Mám pocit, že od nového roku Vás obdařuji až příliš zdravými a lehkými recepty. To je samá zelenina v nejrůznější úpravě a život není přece jen o zelenině, ovoci… Občas stojí za to ten mlsný jazýček poškádlit něčím sladkým. A nemusí to být tuna bílého cukru. Ale to už asi víte, kdo čtete blog :)
Domov je hned útulnější a atmosféra přátelštější, když se na stole objeví něco dobrého sladkého k odpolední kávičce či čaji. Všichni si sesednou, povídají a mají k sobě tak nějak blíž, byť kvůli pitomé bábovce.
A pokud budete toužit po něčem přece jen slavnostnějším a přitom tak prostém, palačinkový dort je ten pravý. Je to přesně ten pokrm, který vyžaduje minimum úsilí, ale je tak efektní. Klidně si jej dokážu představit jako narozeninový dezert. A zároveň je strašně variabilní. Postačí Vaše oblíbené, osvědčené těsto na palačinky, to jistě každá rodina vlastní. Já samozřejmě hlasuji pro pohankové palačinky, ale stejně dobře zafungují i klasické z bílé mouky či různé celozrnné, kakaové a jiné varianty. Další podstatou ingrediencí je krém. Já použila oříškový, ale fajn bude i tvarohový krém, mascarpone, džem aj.
Palačinkový dort
Palačinky (7 ks)
- 150 g pohankové mouky
- špetka soli
- 1 menší domácí vejce
- 400 ml sójového mléka
- 1 lžička olivového oleje
Krém
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 ml sójového mléka
- 25 ml vanilkového olivového oleje
- 3 lžičky kakaového prášku
- 1 lžíce javorového sirupu
- + kokosový krém
- + plátky kokosu
- + kakaové boby
Na palačinky nasypte do velké mísy pohankovou mouku se špetkou solí a pomalu přilévejte mléko s rozkvedlaným vejcem, olejem a šlehejte v tekutější těsto. Nechte v lednici odležet a smažte na troše olivového oleje, případně nasucho.
Na krém si rozmixujte mleté ořechy s mlékem, olejem, kakaovým práškem a javorovým sirupem.
Na šlehačku jednoduše vyšlehejte kokosový krém dotuha. Kdo chce, dosladí.
Pak už jen palačinky promazávejte krémem a do spotřebování. Povrch poklaďte kokosovou šlehačkou a posypte kokosovými plátky a kakaovými boby. Můžete konzumovat ihned případně skladovat v lednici, ale doporučuji sníst co nejdříve.
