Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality NOVÉ - Delicious blog s Lucií 23: Fazolový dip s pečeným fenyklem Vytvořit článek
NOVÉ - Delicious blog s Lucií 23: Fazolový dip s pečeným fenyklem
Redakce GastroIN - 28. 02. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

28. 2. 2014 - Víte, co mě mrzí? Že se u nás fenykl netěší přílišné oblibě. Velký podíl bude mít určitě i jeho dostupnost, která není nejrůžovější. Ale tajně doufám, že se vám přece jednou pod nohy připlete. Pak neváhejte ani minutu, protože stojí za to.

Hodí se do polévek, na pečení spolu s další zeleninou či masem, rybou, na zapékání, syrový jen tak do salátů… a nebo na dip :)

Tento recept je jako stvořený na oslavu, udělejte větší množství, rozdělte jej do menších mističek, doplňte pečivem, krekry, zeleninou a hosté mohou hodovat, přikusovat k vínu… J Chutná studený i ještě horký, přímo vytažený z trouby. Můžete jej navíc ozvláštnit mandlemi nebo třeba bylinkami. Fantazií se meze nekladou :)

Fazolový dip s pečeným fenyklem

Inspirace: http://www.sproutedkitchen.com

  • 50 g bílých fazolí
  • 1 fenykl
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř

 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • pár kapek citrónové šťávy
  • 30 g Gran Moravie/parmazánu + na posypání

Večer předem si namočte fazole. Následující den, slijte vodu, zalijte fazole čerstvou vodou a uvařte doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, sáhne po plechovce.

Omytý fenykl nakrájejte na menší kousky. Rozprostřete jej na pečícím papírem vyložený plech. Přidejte neoloupané stroužky česneku, dochuťte solí, pepřem, pokapte olivovým olejem a opatrně promíchejte. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 30 minut.

Pak už jen vymačkejte upečený česnek a spolu s fenyklem, fazolemi, olivovým olejem, citrónovou šťávou a parmazánem rozmixujte v hladkou pěnu. Hmotu přendejte do zapékací nádobky, posypte dalšími hoblinkami parmazánu a dejte zapéct asi na 15 minut.

Před podáváním posypte zbylé lístky parmazánu a podávejte s nakrájenými kousky zeleniny, zeleninovými chipsy, krekry či jiným pečivem.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 2 hodinami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Reklama   •   Koupit reklamu