
14. 1. 2014 - Je už takovým veřejným tajemstvím, že kupované musli není to pravé ořechové pro naše zdraví, byť se nás výrobci a prodejci nejrůznějšími metodami snaží přesvědčit o opaku. Nic nemění na tom, že je plné cukru, tuků, navíc nevalné kvality.
Napadlo by Vás sáhnout po sypaném, ale tady je další úskalí. Ořechy mohou být žluklé, sušené ovoce taky nic moc plné syřidel… prostě z toho plyne jednoduchá rada, vyrobte si musli sami.
Těch benefitů je spousta, namícháte si vlastní, unikátní směs, která vyhovuje právě Vám, třeba i zdánlivě prapodivnou kombinaci, ale no a co? Je to Vaše granola, hlavně, že chutná Vám. Máte jistotu, že ořechy a jiné použité suroviny budou kvalitní a čerstvé. Navíc cenově vyjde taky líp. A jednoduše domácí výrobě se nic nevyrovná, tak na co ještě čekáte? :)
Mrkvová granola
- 2 hrnky ovesných vloček
- ½ hrnku aktivované pohanky
- 50 g drcených lněných semínek
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g mandlí
- 50 g sultánek
- 1 lžička skořice
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- 1 střední mrkev
- 2 lžíce melasy
- 2 lžíce vanilkového olivového oleje
Ve velké míse smíchejte ovesné vločky s pohankou, lněnými semínky, pekanovými, vlašskými ořechy, mandlemi, sultánkami, skořicí a sušeným zázvorem. Do menší mísy najemno nastrouhejte mrkev, přidejte melasu, olivový olej a tuto tekutou směs přilijte k vločkám a důkladně promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do předehřáté trouby na 170 stupňů asi na 30 minut. Občas promíchejte a kontrolujte, aby se oříšky nespálily. Granolu nechte vychladit a uložte do skleněné či jiné nádoby.
