Dnes je 23. září 2025, svátek má Berta
Úvod Aktuality NEOBJEDNÁVEJTE PRESSO Vytvořit článek
NEOBJEDNÁVEJTE PRESSO
Redakce GastroIN - 12. 11. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

12. 11. 2015 - Presso s mlékem, prosím. Tradiční objednávku pátečního dopoledne v mé oblíbené kavárně jsem v posledních letech neměnil. Vlastně jsem už ani nemusel nic říkat. „Tady bude s mléčkem, že,“ usmála se vždy na mě servírka.

Tak tohle všechno prý bylo špatně. Narazil jsem zrovna na web piccoloneexistuje.cz, který propírá nešvary českého porevolučního kavárenství. Člověk se tady dozví, že unikátní tuzemské presso rozhodně není espressem, klasický turek vážně škodí vašemu zdraví a piccolo? Jak napovídá název serveru, to také nikde jinde ve světě neznají. Triumvirát českých kávových nonsensů tím byl s dostatečným vysvětlením korunován.

Web české presso jakožto nápoj o nadměrném objemu jednoho až dvou decilitrů kritizuje kvůli nesprávnému způsobu přípravy. Káva je buď podextrahovaná, řídká a postrádá koncentraci chutí, nebo naopak výrazně hořká a překofeinovaná. Jenže zvyk je přece jen železná košile a já si prostě nemohu občasný „kýbl“ kafe odpustit. Přiznávám, chci si svůj šálek kávy nějakou chvíli posrkávat. Nejsem fanda miniaturního espressa, které je hned fuč.

Čím bych tedy měl nahradit české presso, pokud chci při pití kávy zachovat určitou úroveň kultury, ale zároveň i velikost šálku? Šel jsem se na to poptat po brněnských podnicích.

02397-print_kavarnice_1-4770352_web.jpg

„Můžu vám nabídnout caffé lungo. Je to espresso, které si zalejete extra servírovanou dávkou horké vody,“ nabízí mně servírka Rotor baru alternativu a jako bonus přidává barevné šaty a milý úsměv. Škoda jen, že jsou všechna místa na baru obsazená a já tak, usazen v koutku, nemohu rozvinout další konverzaci.

Daří se mi to u pultu kavárny V Melounovém cukru. Od ochotného baristy Honzy se dozvídám, že v lungu je voda k espressu v poměru 1:1. A pak ještě existuje americano, tam je vody více, konkrétně 5:1. Obojí se servíruje do stejných hrníčků.

Můj zájem o problematiku barista kvituje a podává mi sešitek české pražírny Doubleshot s vypsanými základními hinty pro začínající kafaře. Radí mi, abych někdy dal šanci překapávané kávě, která se podává ve větším objemu. „Dva základní způsoby přípravy jsou aeropress a dripper,“ vysvětluje a z polic přede mě vyskládává pracovní nástroje – dripper v modelu Hario V60, což je výlisek ve tvaru šálku s vyrytými drážkami, dále konvičku na zalévání a aeropress, jenž připomíná odměrný válec z gymnaziální laboratoře chemie.

Dostáváme se ke kritice české klasiky neboli turka. Dosud jsem nevěděl, jak moc je takové kafe zdraví škodlivé. Protože se nálev louhuje příliš dlouho, tvoří se v něm neprospěšné látky, třísloviny, karcinogeny. Turek představuje značnou zátěž pro játra a žaludek. Náladu si spravujeme rozpravou o výběrové kávě, která má na trhu jen několikaprocentní podíl. Ve vybraných modelech prý zkušený konzument dokonce rozeznává různá ovocitá aromata.

Text: www.nepijubrecky.czFoto: Samphotostock.cz



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Pivovar Tišnov slaví. Na největší degustační soutěži Evropy European Beer Star vyhrál se svým pivem Tišnovanka 11%, které se tak o...
Redakce GastroIN - 22. 09. 2025
Už šestý ročník Slováckého koštu slivovice pořádají Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice České republ...
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Reklama   •   Koupit reklamu