Dnes je 8. červenec 2025, svátek má Nora
Úvod Aktuality Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst Vytvořit článek
Nejen pro ten jarní den, stojí za to kvalitně jíst
Redakce GastroIN - 28. 05. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

30. 05. 2019 - Je nad májové slunce jasné, že nejen pro ty jarní dny je třeba jíst kvalitní suroviny a připravovat jídla s potřebnou péčí. Květen je měsícem lásky, stejně jako dobré čerstvé zeleniny.

Kromě ledového a hlávkového salátu nebo špenátu a baby špenátu dozrávají i ředkvičky, kedlubny a chřest. K mání je i rebarbora! Pokud si budete chtít jarní salát dozdobit, můžete sáhnout po lipovém květu nebo pampeliškách. Vybírejte z naší šestice jednoduchých a zároveň chutných receptů a užijte si jaro!

Den začněte třeba jako my se snídaňovým sendvičem plným kvalitní šunky a spousty čerstvé zeleniny a k obědu si dejte hráškový krém se slaninou a jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem. Se ztraceným vejcem na chlebu doplníte potřebnou energii, kterou můžete využít při přípravě ovocných jogurtových nápojů se zákysem pro děti. K večeři se skvěle hodí jarní salát s kuřecím masem.

Jaké zvolit ingredience? Zorientovat se v nepřeberném množství výrobků vám pomohou značky kvality. Pro více zajímavých informací o kvalitních potravinách navštivte web akademiekvality.cz.

 

Snídaňový sendvič

V české kotlině jsme chleboví. Aby také ne, když umíme péct tak dobrý chleba! K snídani, ke svačině nebo k lehkému salátu, pořádný sendvič přijde k chuti kdykoliv. Náš snídaňový sendvič s vejci, šunkou od kosti a jogurtem obsahuje pořádnou porci čerstvé zeleniny. Květen je ředkvičkový a salátový, ale sáhnout můžete po jakékoliv zelenině, kterou máte rádi.

Doba přípravy: 25 minut

Obtížnost: 1

2 porce

 

Ingredience:

4 krajíce oblíbeného chleba

8 ředkviček

1 velká mrkev

4 listy hlávkového salátu

2 vejce

100 g šunky od kosti

150 ml bílého jogurtu

1 ½ lžičky uzené mleté papriky

1 hrst řeřichy

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Království za šunku? Království za šunku se značkou Regionální potravina! O řád šunky zlaté se hlásí Burgundská šunka od Libora Nováka, hovězí šunka z řeznictví H+H, vepřová šunka Delikates (Skaličan), Šunka z komína od Romana Krčmy, Volarská pečená, šunka od řezníka a uzenáře Karla Doležala. A pak že si člověk nevybere!

Postup:

1. Ředkvičky nakrájejte na kolečka a z mrkve škrabkou udělejte plátky.

2. Na dresink smíchejte jogurt a uzenou papriku, osolte a opepřete.

3. Vejce můžete uvařit natvrdo, nebo udělat sázená vejce.

4. Na krajíc chleba natřete dresink, naskládejte listy salátu, plátky mrkve, ředkvičky, šunku, vejce a zakápněte znovu dresinkem.

5. Posypte řeřichou a dalším potřeným krajícem sendvič zavřete.

 

Hráškový krém se slaninou

Chutný, snadný na přípravu, pažitkou posypaný a slaninou ozdobený… Hráškový krém po právu patří k nejoblíbenějším polévkám a není třeba dodávat proč! Hrášek navíc obsahuje spoustu vitamínů, ale také velké množství minerálních látek, jako je fosfor, draslík, vápník a hořčík. V květnu začíná hrášková sezóna, tak dobrou chuť!

Doba přípravy: 35 minut + příprava vývaru

Obtížnost: 2

4 porce

 

Ingredience:

0,5 l zeleninového vývaru

2 šalotky

bílá část z jednoho pórku

500 g mraženého hrášku

100 ml mléka

250 ml smetany ke šlehání 33 %

2 lžíce másla

6 plátků slaniny

zakysaná smetana k podávání

špetka muškátové oříšku

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Smetanu jsme zvolili od Moravia Lacto, ale neprohloupíte ani s tou od Bohemilk. Obě totiž mají značku kvality Klasa.

Postup:

1. V hrnci na rozpuštěném másle orestujte nakrájenou šalotku a pórek.

2. Vsypejte hrášek, osolte, opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku.

3. Zalijte vývarem a přiveďte k varu.

4. Až bude hrášek měkký, stáhněte plamen, přilijte mléko a smetanu. Následně rozmixujte v hladký krém.

5. Polévku můžete přecedit a propasírovat přes jemný cedník.

6. Dozdobte opečenou slaninou na plátky nebo na kostičky a lžící zakysané smetany.

 

Jáhlové rizoto s červenou řepou a jogurtem

Jaro hraje všemi barvami, stejně jako naše jáhlové rizoto s červenou řepou. Řepa patří mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny, které můžeme v kuchyni použít. A používáme ji v českých kuchyních stále častěji! Zkuste kombinaci s jáhlami, surovinou, kterou najdeme v řadě tradičních českých pokrmů a která se opět těší velké oblibě, a to nejen proto, že je bezlepková.

Doba přípravy: 35 minut

Obtížnost: 1

4 porce

 

Ingredience:

300 g jáhel

300 g předvařené řepy

100 ml bílého jogurtu

1 stroužek česneku

1 lžíce citronové šťávy

hrst vlašských ořechů

oblíbený tvrdý sýr na strouhání

hrst hladkolisté petržele

1 lžíce olivového olej

sůl

čerstvě mletý pepř

 

TIP! Když jáhly, tak BIO. A když BIO, tak například jáhly Country Life. Nám moc chutnaly.

 

Postup:

1. Proprané jáhly uvařte v osolené vroucí vodě.

2. Rozmixujte předvařenou řepu s prolisovaným stroužkem česneku. Přidejte jogurt a citronovou šťávu, osolte a opepřete.

3. Směs s řepou prohřejte v hluboké pánvi na lžíci olivového oleje a přidejte do ní uvařené jáhly.

4. Podávejte s posekanou petrželkou, vlašskými ořechy a svým oblíbeným strouhaným sýrem.

 

Ztracené vejce na chlebu se slaninou

 

Koulelo se, koulelo, ztracené vajíčko, až se dokoulelo na krajíc dobře ochuceného chleba s žervé s čerstvě posekanou pažitkou a dočkalo se i podestýlky z listoví špenátu a rajčátek. Pokud milujete vejce, ale omeleta nebo volská oka už vás omrzely, dejte si z(a)tracené vejce. Chutná zatraceně dobře a není vůbec těžké ho připravit!

Doba přípravy: 20 minut

Obtížnost: 2

2 porce

 

Ingredience:

2 velké krajíce oblíbeného chleba

2 vejce

80 g žervé

4–6 plátků slaniny

2 hrsti očištěných špenátových listů

½ hrsti nasekané pažitky

1 velké rajče

½ lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

500 ml vody

5 lžic octa (může být vinný)

sůl

čerstvě mletý pepř

TIP! Náš chleba jsme potřeli žervé z Jaroměřické mlékárny, ale doporučujeme i Krémový sýr žervé od Kromilk. Obě mají označení Klasa.

Postup:

1. Žervé smíchejte s posekanou pažitkou, osolte a opepřete dle chuti.

2. Na pánvi nechte rozpustit máslo a dozlatova na něm z obou stran opečte krajíce chleba. Ty pak potřete připraveným žervé.

3. V míse promíchejte špenátové listy s pokrájeným rajčetem, přidejte olivový olej, sůl a pepř.

4. V hrnci dejte vařit vodu s octem a těsně pod bodem varu vytvořte metličkou vír, do kterého dáte rozklepnuté vejce. Nechte ho vařit zhruba 3 minuty. Vejce vařte po jednom, aby se nespojila.

5. Na namazaný chléb navrstvěte zeleninu a slaninu, kterou opečte na pánvi nebo v troubě. Navrch dejte ztracené vejce. Opepřete a osolte.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Otrokovické letní slavnosti nabídnou od pátku 11. do soboty 12. července celou řadu zvučných hudebních jmen. Lidé se také mohou tě...
Redakce GastroIN - 07. 07. 2025
Meruňky dozrávají a zlátnou. Přichází proto jedna z nejvoňavějších slavností léta – Meruňkobraní v Židlochovicích. Letos se koná u...
Redakce GastroIN - 04. 07. 2025
30. výročí od svého založení slaví společnost BS vinařské potřeby z Velkých Bílovic. Jako lídr mezi dodavateli vinařských technolo...