Dnes je 21. září 2025, svátek má Matouš
Úvod Aktuality Na zlínském zámku se vařilo, koštovalo i bubnovalo! Vytvořit článek
Na zlínském zámku se vařilo, koštovalo i bubnovalo!
Redakce GastroIN - 07. 05. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

8. 5. 2015 – ZLÍN – Atmosféra romantické Francie a temperamentní Brazílie oživila 28. a 29. dubna zlínský zámek. Konal se tam totiž netradiční festival Culturea, který již potřetí pořádali studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Většina workshopů a přednášek byla již předem plně obsazena, a pokud se náhodou některá místa uvolnila, byla těsně před začátkem znovu zaplněna návštěvníky, kteří „přišli zkusit štěstí“. Tak tomu bylo i v případě prvního workshopu francouzského dne – live cookingu. Nina, studentka z Orléans, připravila přímo před zraky návštěvníků tři francouzská jídla: tartiflette – zapečenou dobrotu z brambor, zeleninový pokrm ratatouille a jako zákusek palačinky s karamelizovanými jablky. To všechno mohli návštěvníci nejen vidět, ale i ochutnat. Kapitola francouzské gastronomie pokračovala i v podvečer, kdy pod taktovkou Hanky Severové proběhl workshop výroby makronek. „Workshop makronek se mi moc líbil. Naučila jsem se, že při jejich pečení je důležitý každý detail. Bylo také vidět, že tomu přednášející opravdu rozumí,“ řekla Kateřina z Nového Jičína.

Aby si návštěvníci odpočali od jídla, mohli přímo po workshopu zhlédnout divadelní představení Tlustý prase. Hru od Neila LaButa přijelo předvést Divadlo Bedřicha Kaněry z Břeclavi. „Divadelní představení mě velmi překvapilo. Především v hereckých výkonech, protože herci byli studenty středních škol,“ sdělila nám svůj dojem z představení paní doktorka Lenka Harantová z Fakulty multimediálních komunikací.

Celý francouzský den byl zakončen řízenou degustací vín od pana Stávka spojenou s ochutnávkou sýrů od Lukáše Freislera a komorním koncertem v zámecké restauraci.

Druhý den, věnovaný Brazílii, byl zahájen přednáškami. Rodilí obyvatelé Brazílie seznámili návštěvníky s kulturou, historií i přírodou této jihoamerické země. Později odpoledne rozproudilo festival svým workshopem ojedinělé bubenické seskupení Tam Tam Batucada. Bubeníci spojili své síly s capoeiristy, žongléry i samotnými organizátory festivalu a všichni v průvodu vyrazili do ulic města. „Kráčať v brazílskom sprievode, vyčaril úsmev na tvári nie len mne, ale i mnohým okoloidúcim. Veľmi rada som sa nechala strhnúť zvukom bubnov a pocítila kúsok Brazílie na vlastnej koži,“ sdělila své pocity z průvodu Veronika, studentka Fakulty multimediálních komunikací původem z Trebišova.

A jak to všechno končilo? Přece večírkem! Afterparty zahájila ohňová show skupiny Magnis, kterou znovu doprovázeli bubeníci. Záblesky ohně působily spolu se zvuky bubnů téměř magicky a pro většinu přihlížejících to byl určitě dech beroucí zážitek. Oslava závěru festivalu poté pokračovala v klubu BLOK12. Brazilské rytmy tam zněly až do rána, přesně tak, jak tomu bývá i na největších brazilských karnevalech. Informace o dalších účinkujících, kteří se na festivalu podíleli, najdete na www.culturea.cz, fotografie pak na facebookové stránce festivalu.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Redakce GastroIN - 17. 09. 2025
Moravští a čeští vinaři si připsali další významný úspěch na prestižní mezinárodní soutěži vín, tentokrát na letním hodnocení 21....
Reklama   •   Koupit reklamu