Dnes je 3. říjen 2025, svátek má Bohumil
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Na trhu jsou k dostání první české „bublinky“ Vytvořit článek
Na trhu jsou k dostání první české „bublinky“
Redakce GastroIN - 28. 04. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Vinaři uvedli na trh první vína pod novou národní značkou „bublinky“. Jedná se o perlivá vína vyráběná výhradně z moravských a českých hroznů, což garantuje typická česká vlaječka na jejich uzávěru.

Založením značky „bublinky“ Vinařský fond reaguje na stále rostoucí trend perlivých vín, která se těší popularitě u nás i v zahraničí. „Bublinky“ slibují zákazníkům jednodušší orientaci mezi českými a zahraničními perlivými víny, záruku kvality, jasně definovaný charakter a ekologické postupy při jejich výrobě díky sycení kvasným plynem. Mezi vinařství, která „bublinky“ již uvedla na trh, patři PATRIA Kobylí, Vinařství Jan Plaček, Vinařství Říha, Vinařství Šalša, Vinařství Žůrek Stanislav, Rodinné vinařství Matula a Vinařství Vajbar.

„Zájem o výrobu „bublinek“ mezi vinaři stoupá. Už jsme přesáhli magickou hranici patnácti vinařství, která jsou v různých stadiích registrace. Další se doptávají. Takže pro začátek to vypadá slibně,“ uvedl Zbyněk Vičar, ředitel Vinařského fondu, který je držitelem ochranné známky „bublinky“. „Jedním z prvních a nejaktivnějších je Vinařství Vajbar. To už „bublinky“ uvedlo do vinoték a podle majitele Bronislava Vajbara vizuál i název fungují tak, jak jsme si přáli – lahev je mezi ostatními produkty vidět a pro zákazníky jsou „bublinky“ uchopitelnější než cizojazyčné názvy.“

„Bublinky“ se v první řadě odlišují názvem a grafikou, ale také specifikací, ze kterých moravských a českých hroznů se mohou vyrábět. „Oproti zahraničním perlivým vínům si český zákazník může přečíst na zadní etiketě, z jakých hroznů a v jakém poměru se víno vyrobilo. A v neposlední řadě u moravských perlivých vín máme svěží dynamickou kyselinu, kterou většina zahraničních vín postrádá,“ uvedl majitel Vinařství Vajbar.

Pravidla Vinařského fondu pro „bublinky“ stanovují, že minimálně 85 % musí tvořit odrůdy Veltlínské zelené, Müller Thurgau, a Ryzlink vlašský. Zbytek může být doplněn odrůdami Chardonnay, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Sylvánské zelené, Neuburské a ne-aromatickými PIWI odrůdami. V případě rosé jsou povoleny odrůdy Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Frankovka, které musí tvořit minimálně 85 % pro jedno-odrůdová vína nebo pro výrobu cuvée. Jejich poměr si určí vinař. Doplňková odrůdou je Rulandské modré.

 



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - před 12 hodinami
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu