Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Masopustní veselí ve Valašském muzeu v přírodě Vytvořit článek
Masopustní veselí ve Valašském muzeu v přírodě
Redakce GastroIN - 16. 02. 2014    0 Líbil se vám tento článek?

16. 2. 2014 - ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - V sobotu 22. února se od 9 do 16 hodin uskuteční v prostorách Dřevěného městečka Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm tradiční masopustní program.

„V sobotu se s námi můžete zúčastnit masopustních obchůzek z Valašska a ochutnat z pestré nabídky zabijačkových výrobků, kterou pro vás připravili mistři řeznického řemesla. Během programu masopustu mohou návštěvníci ochutnat širokou nabídku zabíjačkových výrobků z dílen přibližně 16 mistrů řezníků z okolních regionů a svým hlasem ovlivnit vítěze soutěže „O nejlepší řeznický stánek“. Z lístků, předaných návštěvníky jednotlivým stánkům v rámci této soutěže, bude ve 14:00 vylosován výherce uzené kýty.“ Zároveň je součástí programu soutěž pro odbornou porotu - 17. ročník soutěže "O nejlepší valašskou klobásku". 7. ročník soutěže "O nejlepší valašskou tlačenku". Vítěze soutěže o nejlepší produkty určí 5ti členná porota, složená z vylosovaných zástupců zúčastněných firem. Vzorky do soutěže mohou nosit přihlášené firmy (celkem 16) do 9.00 22. února na ředitelství muzea,“ uvedl Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

01308-masopust_ve_skanzenu_2.jpg

Program:

09:00 Otevírací doba muzea  - vyhrává dechová hudba Galička

10:00 Slavnostní zahájení pořadu z balkónu fojtství a vyhlášení soutěží

10:15 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína

11:00 Vyhrávání hudby na paloučku

11:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R.a masek z Francovy Lhoty.

12:30 Vyhrávání hudby na paloučku

13:00 Masopustní obchůzky hosta ze Slovenské republiky souboru Limbora z Prečína

14:00 Vyhlášení výsledků soutěží

14:30 Masopustní obchůzky valašských souborů Soláň a Radhošť z Rožnova p. R.a masek z Francovy Lhoty.

15:15 Pochovávání basy v podání souboru Soláň z Rožnova p. R.

16:00 Ukončení pořadu

01308-Roznov_p._R._masopust.jpg

MASOPUST

Tento lidový svátek byl vždy ve znamení zábav a bujarého veselí a vyvrcholil v posledních dnech  masopustu, kterým se na Valašsku říkalo – fašank nebo také končiny. Masopust začínal už svátkem Tří králů a pokračoval až k Popeleční středě, kterou začíná 40denní půst před Velikonocemi. O masopustu se každém domě smažily koblihy či boží milosti, které neodmyslitelně  patřily do jídelníčku tohoto období. Typickou součástí závěru masopustu byly obřadní obchůzky a rej maškar. Obyčejů a zvyků v poslední masopustní dny bylo mnoho, každá vesnice - každý kraj byly něčím odlišné, měly svá specifika. Všude se ale období radostí a rozverností uzavíralo závěrečnou večerní zábavou, na kterou často zvala muzika vyhrávající na návsi. Zábava byla spojena s pochováváním basy, kdy po parodii pohřbu byla za „velkého“ pláče vynesena basa či figurína ze sálu a slavnostně „pohřbena“. To vše na znamení, že čas nevázaného veselí definitivně skončil a nastal čas půstu. Sousedé si po půlnoci na rozloučenou zazpívali postní píseň a rozešli se do svých domovů. A život se opět vrátil do klidných kolejí.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 39 minutami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Redakce GastroIN - 07. 11. 2025
Zlínské náměstí Míru se v sobotu 15. listopadu 2025 promění v místo plné vůní, chutí a sváteční atmosféry. Tradiční Svatomartinské...
Reklama   •   Koupit reklamu