
Dlouhodobá a úspěšná iniciativa společnosti Makro ČR, projekt Naděje české gastroscény, vstupuje do další fáze. Má za cíl podpořit osobnosti ze světa gastronomie, které do své práce dávají maximum a často ještě více.
Ve spolupráci s ambasadorem projektu Lukášem Hejlíkem, hercem a gastro influencerem, přináší Makro ČR výběr patnácti nadějných gastronomických osobností z různých koutů republiky, které spojuje talent, autenticita a láska k poctivým surovinám. Série jejich medailonků, rozhovorů a tipů na nejlepší lokální podniky právě startuje na instagramu@lukashejlik. Formou navazuje na úspěšnou anketu 90 vteřin.
„Jde o to, aby mladí lidé v gastru, ať jsou to kuchaři, kuchařky, cukráři, baristi nebo majitelé zajímavých konceptů věděli, že na to nejsou sami. Že se o ně někdo zajímá, že mají podporu a že to, co dělají, má smysl nejen pro jejich region, ale i pro českou gastronomii jako celek,“ uzavírá Lukáš Hejlík.
Projekt Naděje české gastroscény je součástí širší strategie Makro GEN – platformy, která propojuje gastronomické vzdělávání, podporu škol, talent management a spolupráci s předními kuchaři a ambasadory. Jejím cílem je nejen talenty objevovat, ale také je rozvíjet, udržet a propojovat s komunitou.
„Makro dnes reprezentuje značku, která má reálný vliv na celý gastronomický ekosystém. Od vzdělávání přes podporu podnikání až po budování gastro kultury, která je kvalitní, udržitelná, efektivní, zdravá a dobrá. Prostě taková, která má budoucnost,“ říká Jiří Nehasil, generální ředitel makro ČR.
Kdo jsou letošní NADĚJE?
Od baristických šampionů až po moderní streetfood – letošní výběr ukazuje, že česká gastronomie je rozmanitá a sebevědomá:
• The Roses (Brno) – bratři Růžičkovi, špičky české kávové scény
• Bratrs (Brno) – koncept „slow food fast food“
• Sugar Life (Brno) – makronkový král Vlad Ryasnyy
• Pedro’s Streetfood (Mikulov) – samouk, který miluje fúze
• Pikola (Šumperk, Olomouc) – síť kaváren a vlastní pražírna
• Bejkn bistro (Čáslav) – burgery, které mění tvář města
• Kafe nebo Drink? (Jičín) – kavárna, bar, pražírna i podcast
• Restaurace Na Gruntu (Lipná u Aše) – návrat k venkovské tradici
• Michael’s bistro (Teplice) – street food s duší
• Slaďme se (České Budějovice) – moderní cukrárna
• Divoký Bistro & Nadivoko (Šumava) – francouzská inspirace v přírodě
• Teplá kačka (Praha 7) – autentická asijská kuchyně
• Panelka (Luleč) – sezónní bistro s kulturním přesahem
• Bistro Rezavá (Litoměřice) – každý týden jiný street food
• Terasa U Zlaté studně (Praha 1) – fine dining s českou duší
Kompletní profily a mapu podniků najdete na: www.makro.cz/nadeje

