
Okolo 230 000 zaměstnanců v české gastronomii a cestovním ruchu hraje důležitou roli v každodenním chodu hotelů, restaurací, penzionů a zábavních a sportovních provozů. Mezi klíčové pozice patří kuchaři, číšníci, barmani, recepční, pokojské nebo pracovníci ve volnočasových a relaxačních službách.
„Největší poptávka po těchto profesích je v oblastech s rozvinutým cestovním ruchem – tedy především ve velkých městech, turistických regionech, horských střediscích a lázeňských lokalitách. Hotely a restaurace zde fungují celoročně a zaměstnavatelé hledají spolehlivé pracovníky nejen pro každodenní provoz, ale také pro speciální akce nebo nárazové sezóny.
Nástupní mzdy se u jednotlivých pozic liší – číšníci, servírky nebo pomocní pracovníci v gastronomii zpravidla začínají kolem 30 tisíc korun měsíčně, kuchaři si polepší o několik tisíc navíc. Barmani se pohybují v podobném pásmu, zatímco šéfkuchaři nebo animátoři volnočasových aktivit dosahují i přes 40 tisíc korun. Recepční nastupují s průměrnou mzdou necelých 30 tisíc korun, pokojské okolo 28 tisíc a maséři či kosmetičky lehce nad 31 tisíc,“ prozrazuje Michal Španěl, manažer pracovního portálu JenPráce.cz.
Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu - plný úvazek
Profese Průměr nástupní mzda
Číšník / Servírka 30 944
Kuchař / Kuchařka 32 735
Barman / Barmanka 33 399
Šéfkuchař / Šéfkuchařka 41 549
Pomocný pracovník / pracovnice v gastronomii 30 393
Recepční v hotelu 29 170
Pokojská 27 850
Animátor volnočasových aktivit 41 200
Portýr / nosič zavazadel / pomoc s parkováním 28 673
Plavčík 29 140
Masér, kosmetička 31 930
Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu – brigády 2025
Profese Hodinová mzda brigádníka
Číšník / Servírka 170
Barman / Barmanka 165
Pomocný pracovník / v kuchyni, snídaňový servis apod. 155
Recepční v hotelu 150
Pokojská, úklid 140
Obsluha stánku s občerstvením 150
Animátor, kulturní referent 160
Portýr 140
Plavčík 145
Pomocný pracovník wellness / bazén 140
Podávání ručníků (jednodušší obsluha) 135
Jednodušší technické práce (stěhování, opravy) 150
„Nejvíce si letos vydělají na brigádách číšníci a servírky, jejichž hodinová mzda může dosahovat až 170 korun. Barmani mají obvykle sazbu kolem 165 korun za hodinu. Pomocní pracovníci v kuchyni nebo při snídaňovém servisu si přijdou na zhruba 155 korun, zatímco recepční v hotelu a obsluha stánku s občerstvením jsou placeni kolem 150 korun za hodinu. Nižší sazby, v rozmezí 135 až 145 korun za hodinu, patří například pokojským, úklidovým službám, plavčíkům nebo pomocníkům ve wellness. Jednodušší technické práce, jako je stěhování nebo výpomoc při opravách, se odměňují přibližně 150 korunami za hodinu. Tento rozptyl odměn odpovídá náročnosti a specializaci jednotlivých rolí v letní sezóně a liší se regionálně,“ říká Michal Španěl, manažer JenPráce.cz.

