Dnes je 1. červenec 2025, svátek má Jaroslava
Úvod Aktuality Letní sezónu v gastronomii zachraňují brigádníci Vytvořit článek
Letní sezónu v gastronomii zachraňují brigádníci
Redakce GastroIN - před 10 hodinami    0 Líbil se vám tento článek?

Okolo 230 000 zaměstnanců v české gastronomii a cestovním ruchu hraje důležitou roli v každodenním chodu hotelů, restaurací, penzionů a zábavních a sportovních provozů. Mezi klíčové pozice patří kuchaři, číšníci, barmani, recepční, pokojské nebo pracovníci ve volnočasových a relaxačních službách.

„Největší poptávka po těchto profesích je v oblastech s rozvinutým cestovním ruchem – tedy především ve velkých městech, turistických regionech, horských střediscích a lázeňských lokalitách. Hotely a restaurace zde fungují celoročně a zaměstnavatelé hledají spolehlivé pracovníky nejen pro každodenní provoz, ale také pro speciální akce nebo nárazové sezóny.

Nástupní mzdy se u jednotlivých pozic liší – číšníci, servírky nebo pomocní pracovníci v gastronomii zpravidla začínají kolem 30 tisíc korun měsíčně, kuchaři si polepší o několik tisíc navíc. Barmani se pohybují v podobném pásmu, zatímco šéfkuchaři nebo animátoři volnočasových aktivit dosahují i přes 40 tisíc korun. Recepční nastupují s průměrnou mzdou necelých 30 tisíc korun, pokojské okolo 28 tisíc a maséři či kosmetičky lehce nad 31 tisíc,“ prozrazuje Michal Španěl, manažer pracovního portálu JenPráce.cz.

 

Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu - plný úvazek

Profese Průměr nástupní mzda

Číšník / Servírka               30 944

Kuchař / Kuchařka           32 735

Barman / Barmanka       33 399

Šéfkuchař / Šéfkuchařka               41 549

Pomocný pracovník / pracovnice v gastronomii   30 393

Recepční v hotelu            29 170

Pokojská              27 850

Animátor volnočasových aktivit 41 200

Portýr / nosič zavazadel / pomoc s parkováním   28 673

Plavčík   29 140

Masér, kosmetička          31 930

 

Mzdy v gastronomii a cestovním ruchu – brigády 2025

Profese Hodinová mzda brigádníka

Číšník / Servírka               170

Barman / Barmanka       165

Pomocný pracovník / v kuchyni, snídaňový servis apod.  155

Recepční v hotelu            150

Pokojská, úklid   140

Obsluha stánku s občerstvením  150

Animátor, kulturní referent          160

Portýr    140

Plavčík   145

Pomocný pracovník wellness / bazén      140

Podávání ručníků (jednodušší obsluha)   135

Jednodušší technické práce (stěhování, opravy)  150

 

„Nejvíce si letos vydělají na brigádách číšníci a servírky, jejichž hodinová mzda může dosahovat až 170 korun. Barmani mají obvykle sazbu kolem 165 korun za hodinu. Pomocní pracovníci v kuchyni nebo při snídaňovém servisu si přijdou na zhruba 155 korun, zatímco recepční v hotelu a obsluha stánku s občerstvením jsou placeni kolem 150 korun za hodinu. Nižší sazby, v rozmezí 135 až 145 korun za hodinu, patří například pokojským, úklidovým službám, plavčíkům nebo pomocníkům ve wellness. Jednodušší technické práce, jako je stěhování nebo výpomoc při opravách, se odměňují přibližně 150 korunami za hodinu. Tento rozptyl odměn odpovídá náročnosti a specializaci jednotlivých rolí v letní sezóně a liší se regionálně,“ říká Michal Španěl, manažer JenPráce.cz.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 30. 06. 2025
18. ročník festivalu Slovácké léto přichází. Přináší s sebou pořádnou porci muzika. V Uherském Hradišti nadchne návštěvníky ve dne...
Redakce GastroIN - 26. 06. 2025
Vana na chlazení pivních sklenic, která se díky nově instalované elektronice umí sama napustit či vypustit, kontroluje teplotu a p...
Redakce GastroIN - 25. 06. 2025
Zájem o česká a moravská vína projevilo téměř 200 japonských odborníků z řad someliérů, obchodníků, novinářů i dovozců. Stalo se t...