Dnes je 23. září 2025, svátek má Berta
Úvod Aktuality Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II získala ocenění Vytvořit článek
Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II získala ocenění
Redakce GastroIN - 19. 10. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

20. 10. 2015 - UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Region Slovácko spolu se Slováckým muzeem převzali na 17. ročníku mezinárodního televizního a rozhlasového festivalu Znojemský hrozen ocenění v soutěži „Kuchařská kniha roku“. Ocenění putuje poprvé v historii do Uherského Hradiště a na Slovácko vůbec a patří především všem, kteří se na vzniku této knihy jakkoli podíleli.

Do soutěže bylo přihlášeno více jak šedesát knih, z nichž porota do užšího výběru zařadila pouze 21 titulů z celé České republiky. Knihy byly posuzovány ve třech kategoriích, Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II uspěla hned ve dvou z nich. Obsadila druhé místo v kategorii „surovinová kuchařka“ a v kategorii „tradiční čeká a regionální kuchařka“ prakticky nenašla konkurenta. V celkovém hodnocení všech titulů se umístila na celkovém čtvrtém místě a za sebou nechala tituly Deník Dity P. 2 či Vaříme podle herbáře z Edice ČT Lindy Rybové a Kateřiny Winterové.

„Pro Region Slovácko má toto ocenění velký význam. Nezanedbatelný je jak velký kus práce, který byl v nejrůznějších koutech našeho regionu odveden, tak i pozitivní ohlasy těch, kteří knihu již doma mají, podle ní vaří a velmi často se tímto prostřednictvím vrací ke kořenům – a to i v případech rodáků žijících v zahraničí, kam tato kniha také putovala. A nezůstáváme jen u knihy. V letošním roce jsme navázali projektem „Toš okoštujte Slovácko…“, který zavádí tradiční jídla na jídelníčky restaurací a pořadem o vaření „Špetka Slovácka“, který natáčí a vysílá TV Slovácko“, jmenuje další počiny v této oblasti Ing. Stanislav Blaha, předseda správní rady Regionu Slovácko a starosta Uherského Hradiště.

Z pohledu hlavního partnera a garanta obsahové stránky kuchařky ředitele Slováckého muzea a místostarosty Uherského Hradiště PhDr. Ivo Frolce má tato kniha rovněž nezanedbatelnou funkci dokumentační. „V dnešní době tradiční strava pomalu mizí z běžných jídelníčků a její zadokumentování v podobě této knihy dalším počinem, jak tradice Slovácka uchovat pro další generace“.

Kniha byla vytvořena na základě úzké spolupráce Regionu Slovácko, Slováckého muzea v Uherském Hradišti, Střední školy průmyslové, hotelové a zdravotnické v Uherském Hradišti za přispění Hotelu Koníček, podpory měst a obcí na Slovácku, regionálních médií a velkého množství jednotlivců a firem, kteří podpořili myšlenku předprodeje voucherů, díky kterým mohla kniha vůbec vzniknout.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 28 minutami
Pivovar Tišnov slaví. Na největší degustační soutěži Evropy European Beer Star vyhrál se svým pivem Tišnovanka 11%, které se tak o...
Redakce GastroIN - 22. 09. 2025
Už šestý ročník Slováckého koštu slivovice pořádají Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice České republ...
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Reklama   •   Koupit reklamu