Dnes je 10. listopad 2025, svátek má Evžen
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Kofola kupuje kávové plantáže v Panamě Vytvořit článek
Kofola kupuje kávové plantáže v Panamě
Redakce GastroIN - 18. 06. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu. Po Kolumbii investuje do farmy v panamském Boquete – oblasti, která se proslavila nejkvalitnějšími kávovými odrůdami, včetně ikonické Geishy.

„Postupně se učíme pracovat se zemědělskými surovinami a pronikáme do pěstování bylin, ovoce a kávy. Věříme, že dlouhodobou hodnotu a stabilitu dokážeme vytvořit jen tehdy, když známe původ suroviny a máme pod kontrolou celý proces jejího zpracování. Panama je logickým krokem,“ vysvětluje Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola a dodává: „Chceme znát původ našich kávových odrůd, prostředí i lidi, kteří za ní stojí. I proto jsme se už loni stali spoluvlastníky plantáží v Kolumbii. Nestačí nám ale jen kvalitní zrno. Chceme být součástí celého příběhu, od semínka až po produkt, a proto investujeme do vlastní farmy v Panamě.”

Jedinečná chuť Panamy
Panama tvoří jen necelé jedno procento světové produkce kávy – přesto právě odtud pochází jedna z nejdražších a nejoceňovanějších odrůd na světě, slavná Geisha. V oblasti Boquete, která je nejstarší a nejznámější kávovou oblastí v Panamě, našla nyní Kofola svůj vysněný grál.

„Území Panamy je zcela ojedinělé s hornatými oblastmi a bohatou vulkanickou půdou. Naše nově získaná farma Taylor Papa Lalo Coffee S.A. o rozloze 45 hektarů se nachází v panamské oblasti Boquete, v nadmořské výšce 1 300–1 700 metrů. Region leží na úpatí vyhaslé sopky Barú a díky kombinaci vulkanické půdy, severního větru a mikroklimatu umožňuje pomalé zrání kávových třešní – klíčové pro vznik komplexní chutě,” popisuje Martin Mateáš, generální ředitel LEROS, pod který kávový byznys v nápojářské Kofole spadá.

Na farmě se pěstují odrůdy jako Geisha, Caturra, Typica nebo Red Bourbon. Roční produkce se pohybuje okolo 40 tun zelené kávy. Výhodou farmy je i její technologické zázemí pro fermentaci a zpracování kávy. Cenu transakce se obě smluvní strany rozhodly nezveřejňovat.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 5 hodinami
Už 15. a 16. listopadu se do Prahy vrací Prague Coffee Festival – největší kávová událost v Česku, která letos propojí výběrovou k...
Redakce GastroIN - před 8 hodinami
Praha se ve dnech 20.–22. listopadu stane centrem nejen cukrářské a gastronomické scény, ale také špičkové výběrové kávy. Specialt...
Redakce GastroIN - 08. 11. 2025
Celý svět si v sobotu 8. listopadu 2025 připomíná mezinárodní Den Vína zodpovědně (Wine in Moderation Day). K této celosvětové ini...
Reklama   •   Koupit reklamu