Dnes je 3. říjen 2025, svátek má Bohumil
Reklama   •   Koupit reklamu
Úvod Aktuality Kofola kupuje kávové plantáže v Panamě Vytvořit článek
Kofola kupuje kávové plantáže v Panamě
Redakce GastroIN - 18. 06. 2025    0 Líbil se vám tento článek?

Společnost Kofola ČeskoSlovensko rozšiřuje své zemědělské aktivity a oznamuje vstup do dalšího kávového regionu světového významu. Po Kolumbii investuje do farmy v panamském Boquete – oblasti, která se proslavila nejkvalitnějšími kávovými odrůdami, včetně ikonické Geishy.

„Postupně se učíme pracovat se zemědělskými surovinami a pronikáme do pěstování bylin, ovoce a kávy. Věříme, že dlouhodobou hodnotu a stabilitu dokážeme vytvořit jen tehdy, když známe původ suroviny a máme pod kontrolou celý proces jejího zpracování. Panama je logickým krokem,“ vysvětluje Jannis Samaras, generální ředitel skupiny Kofola a dodává: „Chceme znát původ našich kávových odrůd, prostředí i lidi, kteří za ní stojí. I proto jsme se už loni stali spoluvlastníky plantáží v Kolumbii. Nestačí nám ale jen kvalitní zrno. Chceme být součástí celého příběhu, od semínka až po produkt, a proto investujeme do vlastní farmy v Panamě.”

Jedinečná chuť Panamy
Panama tvoří jen necelé jedno procento světové produkce kávy – přesto právě odtud pochází jedna z nejdražších a nejoceňovanějších odrůd na světě, slavná Geisha. V oblasti Boquete, která je nejstarší a nejznámější kávovou oblastí v Panamě, našla nyní Kofola svůj vysněný grál.

„Území Panamy je zcela ojedinělé s hornatými oblastmi a bohatou vulkanickou půdou. Naše nově získaná farma Taylor Papa Lalo Coffee S.A. o rozloze 45 hektarů se nachází v panamské oblasti Boquete, v nadmořské výšce 1 300–1 700 metrů. Region leží na úpatí vyhaslé sopky Barú a díky kombinaci vulkanické půdy, severního větru a mikroklimatu umožňuje pomalé zrání kávových třešní – klíčové pro vznik komplexní chutě,” popisuje Martin Mateáš, generální ředitel LEROS, pod který kávový byznys v nápojářské Kofole spadá.

Na farmě se pěstují odrůdy jako Geisha, Caturra, Typica nebo Red Bourbon. Roční produkce se pohybuje okolo 40 tun zelené kávy. Výhodou farmy je i její technologické zázemí pro fermentaci a zpracování kávy. Cenu transakce se obě smluvní strany rozhodly nezveřejňovat.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 7 minutami
Kuchařská soutěž BernardChef vstupuje do čtvrtého ročníku. Opět otevírá dveře všem, kdo milují kuchařinu a chtějí své řemeslo děla...
Redakce GastroIN - před 7 hodinami
Po dvou letech čekání se milovníci slivovice znovu dočkají! Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice Česk...
Redakce GastroIN - 02. 10. 2025
Prestižní ocenění Regionální potravina Zlínského kraje převzali lokální vítězní výrobci od ministra zemědělství Marka Výborného, ř...
Reklama   •   Koupit reklamu