Dnes je 14. červenec 2025, svátek má Karolína
Úvod Aktuality Křupavý kernoto salát s mungo klíčky Vytvořit článek
Křupavý kernoto salát s mungo klíčky
Redakce GastroIN - 05. 02. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

07. 02. 2019 - Kernoto, neboli mechanicky opracované zrno špaldy, je považované za velice zdravou a univerzální surovinu napříč všemi stravovacími styly. Vhodné je jako příloha, do polévek, karbanátků, ale také v salátech, stejně jako v tomto receptu.

Zrno špaldy se nemusí máčet, nevaří se příliš dlouho a jeho vliv na naše zdraví je významný. Obsahuje v první řadě velké množství vlákniny, která pomáhá hlavněd obrému trávení. Zrno nám poskytne také některé druhy vitamínů a nezbytné bílkoviny.Výborně zasytí a určitě bychom měli takové obiloviny zařazovat do jídelníčku častěji.

Počet porcí 4

Doba přípravy 45 minut

Budeme potřebovat: 250 g špaldového kernota, 2 hrstky mungo klíčků, 2 hrstky kukuřice, 1 mrkvička, ½ okurky, 2 malé stroužky česneku, pažitk, amletý pepř, olivový olej, sůl.

 

Návod:

1. Mungo naklíčíme podobně, jak je tomu v receptu.

2. Kernoto zalijeme dvojnásobným množstvím vody a pozvolna vaříme asi 30 minut. Slijeme do sítka, propláchneme vodou a vsypeme do větší misky.

3. K obilnině přikrájíme na libovolné kousky ředkvičky, mrkev, okurku, vsypeme kukuřici, pažitku, ochutíme solí, pepřem, zalijeme olejem a zamícháme.

 

Zdroj: Olga Formanová, Smart Press, s. r. o.
Recept z Luštěninové kuchařky Petra Klímy



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...
Redakce GastroIN - 09. 07. 2025
Adresa: Modrá 227 Tel.: 572 411 450 Web: www.skanzenmodra.cz