Dnes je 10. červenec 2025, svátek má Libuše a Amálie
Úvod Aktuality Jihočeští vědci přicházejí s inovativními výrobky ze sladkovodních ryb Vytvořit článek
Jihočeští vědci přicházejí s inovativními výrobky ze sladkovodních ryb
Redakce GastroIN - 02. 05. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

06. 05. 2019 - Češi by si měli maso sladkovodních ryb dávat mnohem častěji, ať už v podobě upravené ryby nebo rybích výrobků. V běžných obchodech si ale zákazník kromě produktů z mořských ryb nemá příliš z čeho vybírat.

O to, aby  byl k dispozici  širší  výběr  chutných  rybích  produktů,  se  starají  vědci  z  Fakulty  rybářství  a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích (FROV JU), kteří se mimo jiné věnují i inovacím výrobků ze sladkovodních ryb.

“Běžné  obchody  kromě  salátů  z  kyselých  sleďů  a  pomazánky  z  uzené  makrely  nic  moc zajímavého nenabízejí, a to se snažíme změnit,” říká Jan Kašpar, ředitel Ústavu akvakultury a ochrany vod FROV JU.“ Cesta k běžným spotřebitelům začíná u průzkumu, který nám řekne, co by zákazníky vlastně zajímalo a na co mají chuť. Po dlouhém zkoušení složení a receptur následuje jejich ladění a mikrobiální testy, které musí prokázat nezávadnost výrobků při daném způsobu skladování. Důležitá je pro nás čerstvost, absence umělých konzervantů a zachování charakteristických vlastností rybího masa,” dodává Jan Kašpar.

Své produkty fakulta nabízí v prodejně Ryby pro zdraví v Českých Budějovicích. Zpětnou vazbu od zákazníků, jaké produkty jim chutnají a co jim na trhu chybí, získávají na stáncích na výstavě Země živitelka nebo na výlovech rybníků. Lidé tak dosud mohli ochutnat například kapří karbanátky, terinu ze pstruha, kapří paštiku nebo různé druhy netradičních salátů. V letošním roce fakulta přichází s výrobky vhodnými pro děti jako je rybí pomazánka s přídavkem šáchoru jedlého, který bývá označován za superpotravinu, nebo džemoláda z hlohu peřenoklanného, která má vysoký obsah vitamínu C. Mezi zaběhnuté produkty oblíbené mezi zákazníky patří například kapří lunchmeat nebo rybí segedínský guláš.



Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích je unikátní tím, že pracuje s celým produkčním cyklem ryb. Na jednom pracovišti se věnuje genetice, na jiném testuje  ideální  podmínky  chovu  a  na  dalších  sleduje  výslednou  kvalitu  masa,  vyrábí  rybí produkty, experimentuje s novými recepturami a testuje, jaký je o výrobky zájem.

“Ryby a rybí výrobky jsou vhodné pro všechny, kdo dbají na zdravou výživu. Věříme, že díky zájmu veřejnosti o  naše  inovativní  rybí  produkty  se  budou  moci  dostat  do  standardizované  výroby  a  běžné prodejní sítě,” říká Pavel Kozák, děkan FROV JU.

Se  spotřebou  5,5  kg  ryb  na  osobu  ročně  jsou  Češi  stále  na  chvostu  Evropy.  Spotřeba sladkovodních ryb z toho tvoří přibližně pouze jeden a půl kilogramu. Průměrný Evropan přitom sní zhruba 11 kilo ryb ročně. Zvýšení spotřeby ryb u nás by mohla napomoci právě činnost pracovníků FROV.

Více informací najdete na www.rybyprozdravi.cz

 

Zdroj: Klára Pirochová



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
Adresa: Modrá 227 Tel.: 572 411 450 Web: www.skanzenmodra.cz
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Prostory Louckého kláštera obsadil hravý a tajuplný výtvarný svět, který vzniká díky intenzivní spolupráci různorodé skupiny výtva...
Redakce GastroIN - 08. 07. 2025
Otrokovické letní slavnosti nabídnou od pátku 11. do soboty 12. července celou řadu zvučných hudebních jmen. Lidé se také mohou tě...