Dnes je 11. červenec 2025, svátek má Olga
Úvod Aktuality Jídelníček pro zvýšení rostlinných potravin ve stravě Vytvořit článek
Jídelníček pro zvýšení rostlinných potravin ve stravě
Redakce GastroIN - 09. 04. 2019    0 Líbil se vám tento článek?

16. 04. 2019 - Zařazovat více potravin rostlinného původu je pro zdraví velmi žádoucí. Zejména v době, kdy jídelníček řady lidí není ideální – jíme příliš masa, uzenin, hodně solíme.

Převaha živočišných potravin a pokrmů typu fast food s sebou přináší i nadměrný příjem tuků o nevhodném složení mastných kyselin. Ve stravě pak chybí vláknina a ochranné látky ze zeleniny, ovoce a celozrnných obilovin a zdraví prospěšné tuky z rostlinných olejů, ořechů a semen.

Přitom studie ukazují, že nadměrný příjem červeného masa a uzenin zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění, především kolorektálního karcinomu. Riziko se zvyšuje i způsobem tepelné úpravy – při použití nevhodných a přepálených tuků a úpravou potravin za vysokých teplot.

Ozdravění jídelníčku by mělo být postupné. Důležité je zaměřit se na pestrost ve stravě a nebát se zkoušet nové potraviny. Doporučujeme jíst zeleninu nebo ovoce ke každému jídlu, zařazovat celozrnné obiloviny, mnohem častěji jíst pokrmy z luštěnin, zkoušet rostlinné alternativy výrobků, zlepšit skladbu přijímaných tuků, tj. omezit živočišné tuky a zvýšit příjem rostlinných olejů a výrobků z nich. Dopřát si ořechy a semena.

Zdroj: Tým Vím, co jím a piju



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 18 hodinami
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...
Redakce GastroIN - 09. 07. 2025
Adresa: Modrá 227 Tel.: 572 411 450 Web: www.skanzenmodra.cz
Redakce GastroIN - 09. 07. 2025
Prostory Louckého kláštera obsadil hravý a tajuplný výtvarný svět, který vzniká díky intenzivní spolupráci různorodé skupiny výtva...