Dnes je 14. červenec 2025, svátek má Karolína
Úvod Aktuality Inspirujte se chutí Francie: Ikonické francouzské dezerty a proč je milujeme Vytvořit článek
Inspirujte se chutí Francie: Ikonické francouzské dezerty a proč je milujeme
Redakce GastroIN - 05. 04. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

6. 4. 2018 - Žádná jiná země nemá tak bohatou historii dezertů jako Francie.

 

Ať už je řeč o lahodném crème brûlée, sladkých macarons nebo třeba éclair, všechny patří k zemi galského kohouta stejně neodmyslitelně jako Eiffelovka, kvalitní víno a vynikající sýry.

 

Crème brûlée – klasika, která omámí všechny smysly

V žebříčcích popularity atakuje první příčky. Crème brûlée je teplý dezert ze žloutku, cukru, smetany a vanilky, který nestárne. Jedním z hlavních důvodů, proč tuto sladkost tolik milujeme, je typické křupnutí karamelového povrchu, které si oblíbila i Amélie z Montmartru. Vyzkoušejte náš recept na Crème brûlée!

04103-food-2940496_960_720.jpg

 

Macarons aneb všechny barvy duhy

Sladké macarons byly odjakživa spojené s romantickou láskou. Kořeny mají už ve středověku a největší popularitu získaly v 19. století. Dnes sbírají úspěch hlavně na Instagramu. Vždyť kdo by nemiloval dokonalé fotky malých, symetrických a různobarevných makronek? Vyzkoušejte náš recept na Makronky.

04103-macarons-2897881_960_720.jpg

 

Éclair – láska na první pohled

Éclair je dezert z odpalovaného těsta, které se plní krémem a pokrývá polevou. Polodlouhý dezert se nejčastěji objevuje v příchuti čokoláda a káva, ale setkáte se s mnohem širší nabídkou.

04103-eclair-489731_960_720.jpg

 

 

Saint-honoré – klasika se šlehačkou

Mezi klasiku sladké francouzské kuchyně patří i oblíbený saint-honoré. Listové nebo linecké těsto spolu s odpalovaným těstem je plněné cukrářským krémem, šlehačkou a karamelem. To, co zní a vypadá dokonale, je také složité na přípravu. Jakmile se ale do dezertu saint-honoré pustíte, nebudete litovat.

04103-patisserie-1023501_960_720.jpg

 

Paris–Brest – památka na cyklistický závod

Dezert z odpalovaného těsta plněný crème au praliné (obdoba žloutkového krému s mandlemi a ořechy) je přímo rajským potěšením. Posypání mandlovými plátky je tečkou na závěr, která z kulatého dezertu dělá jedinečný pokrm. Paris–Brest vznikl na začátku 20. století k příležitosti cyklistického závodu z Paříže do Brest.

 

Canelés s rumem k snídani

Specialita z Bordeaux – tento měkký dezert ochucený vanilkou a rumem neodmyslitelně patří k základům francouzské kuchyně. I přes obsah alkoholu se tradičně jí k snídani anebo se konzumuje jako dokonalá sladká tečka po obědě či večeři. Skvěle se pojí také se sklenkou dobrého vína.

04103-canele-1056521_960_720.jpg

 

 

Vyrážíte na cesty do Francie nebo si jen chcete kousek této nádherné země přenést domů? S lahodnými dezerty se vám to podaří. Zkuste si je připravit sami a užijte si dokonalou chuť, kterou nic nepřekoná.

 

 

 

Zdroj: vseopeceni.cz

Foto: Pixabay




TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 11 hodinami
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...