
Ve čtvrtek 8. a v pátek 9. května se mohou milovníci gastronomie vydat na nejchutnější cestu letošního roku. 3. ročník Gastro festivalu Cesta kolem světa se uskuteční opět v samotném srdci slovácké metropole v Uherském Hradišti na Masarykově náměstí a zavede vás prostřednictvím skvělého jídla a pití do různých koutů planety.
Degustační výlet po celé zeměkouli bude rozdělen do zón podle světových kuchyní. Na Masarykově náměstí si dají dostaveníčko jedni z nejlepších foodtruckerů z celé ČR, aby vám připravili své osvědčené menu. „Americká zóna bude letos pestrá a plná novinek. Kvalitní prodejci vám nabídnou výtečné burgery, žebírka, hot dogy, steaky, domácí hranolky, křidýlka, či sendviče,“ prozradila organizátorka gastro festivalu Monika Ondruchová.
Další velmi oblíbenou zastávkou bude Mexiko. „Borci z foodtrucku Tož Tacos vám připraví opravdové mexické speciality, jako jsou quesadilla mexicana s nachos nebo křupavé combo tacos s mexickými salsami pico de gallo, piňa a guacamole,“ láká na chuťovou cestu přes oceán další z organizátorů Jakub Vodárek.
Pozvání přijali také manželé Ahmed, kteří vám ve stánku Shams bistro připraví autentický egyptský street food. „Ochutnat můžete naše skvělé kuřecí šaorma s granátovým jablkem, hovězí koftu s tahini dipem a falafel s nakládaným citronem, to vše s pitou nebo egyptskou rýží ve vege i vegan variantě. Smlsnout si pak můžete na oříškovém dezertu baklava. Zajímavostí bude určitě příprava kávy v horkém písku,“ zve na tradiční egyptské speciality paní Lenka Ahmed.
Další zastávkou bude Španělsko, které bude prezentovat talentovaný španělský kuchař Miquel Villarejo. Návštěvníkům naservíruje tu pravou a nefalšovanou paellu. Za ochutnávku stojí určitě také šnečí maso, šnečí kaviár nebo paštiky ze šnečí farmy z Vlkoše.
Indonéskou kuchyni můžete ochutnat ve stánku Warung Indonesia. Na tomto stanovišti najdete bezlepkové a veganské menu. Nabídnou vám zde Beef Rendang – hovězí maso s omáčkou s kokosovým mlékem a rýží, Babi Kecap – vepřový bok v kokosové omáčce, Bala – Bala – smaženou zeleninovou placku nebo Dadar Gulung – kokosové palačinky.
V rámci stanoviště Asie se bude prezentovat také kuchař Lukáš Neckář, kterého můžete znát z TV Mňam, kde má svůj pořad „Barevný svět Lukáše Neckáře“.
Ve stánku Crunchy a Grig si smlsnete na červících v pěti příchutích, hmyzích lízátkách, kobylkách nebo hmyzí čokoládě.
Určitě si naplánujete cestu i do Řecka do trucku Street food Gyradiko. Tady vám připraví pravý a nefalšovaný gyros v pitě, kuřecí špízy se slaninou, grilovaný sýr halloumi a řecké dezerty.
A co takhle speciální grilovaný francouzský sýr raclette? Ten si můžete vychutnat u dalšího nováčka festivalu a sice Cheese Mafia La Familia.
Zkrátka nepřijdou ani vyznavači klasické české kuchyně, kdy nabídneme několik klasických českých jídel, včetně slováckých specialit v podobě buchet z pekáče, koblížků, patentů či bálešů.
Pořadatelé slibují také bohatý doprovodný program v podobě zpěvačky Alžběty Kolečkářové, zpěváka Honzy Grebíka, DJ Spika nebo animátora a kouzelníka Jiřího Hadaše. Srdečně zveme také na grill cooking show Vaška Obody, sushi show Lukáše Neckáře nebo povídání o egyptských pokrmech s Lenkou Ahmed. Ani letos nebude chybět maxijedlík Jaroslav Němec, který si první festivalový den na pódiu pochutná na žabích stehýnkách a pokusí o rekord v pojídání cvrčků.
Pořadateli akce jsou agentury Event Time, Všeproakci a Klub kultury Uherské Hradiště. Generálním partnerem akce je Českomoravská železniční opravna Přerov. Mediálními partnery jsou Slovácký deník, Dobrý den s kurýrem a Štamgast a Gurmán. Akce je podpořena městem Uherské Hradiště.

