Dnes je 15. červenec 2025, svátek má Jindřich
Úvod Aktuality dTest: V bezlepkových těstovinách je lepek Vytvořit článek
dTest: V bezlepkových těstovinách je lepek
Redakce GastroIN - 18. 12. 2018    0 Líbil se vám tento článek?

27. 12. 2018 - Lidem s celiakií nebo alergií na lepek způsobuje konzumace potravin z běžné mouky zdravotní potíže. Nakupují proto bezlepkové potraviny, které jsou obvykle dražší než ty obyčejné.

Spotřebitelé oprávněně očekávají, že těstoviny deklarované jako bezlepkové nebudou lepek obsahovat.

dTest otestoval přítomnost lepku v bezlepkových těstovinách a zjistil, že vřetena Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli obsahují jeho nadlimitní množství.

Ze široké nabídky těstovin si dTest posvítil na vřetena, která jsou běžně k dostání v českých obchodech. dTest nakoupil 23 druhů různých typů těstovin a podrobil je laboratorním analýzám. U tří vzorků těstovin označených jako „bez lepku“ laboratoř zjišťovala, jestli dodržely maximální hranici povolené koncentrace lepku, a to 20 mg/kg.

„K ověření nepřítomnosti lepku jsme použili biochemickou metodu detekující gliadin, což je jedna z frakcí lepku. U vřeten značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli s datem minimální trvanlivosti 5. 2. 2020 jsme odhalili koncentraci 55 mg lepku na kilogram výrobku, což je více než dvojnásobek bezlepkové limitní hodnoty,“ objasňuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a dodává: „Spotřebitelům s bezlepkovou dietou doporučujeme vyhnout se tomuto výrobku“.

Osobám alergickým na lepek způsobuje jeho pozření alergické reakce, například bolest břicha, průjem nebo vyrážku. Pro celiaky je konzumace lepku z dlouhodobého hlediska ještě nebezpečnější. Lepek u celiaků vyvolává záněty střev, které mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru.

Kvůli klamavému – a pro celiaky nebezpečnému – označení podal dTest podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci. Těstoviny značky Sam Mills Pasta d´oro Gluten Free Fusilli vyrábí v Rumunsku společnost S. C. Mills Europe a na český trh dodává Baltaxia a. s. Podle složení uvedeného na obalu produktu tvoří 100 % kukuřičná mouka, ve které by se lepek neměl vyskytovat. „Kde se lepek v kukuřičných vřetenech vzal, přesně nevíme. Způsobit to mohla nedokonale vytříděná surovina nebo se výrobek mohl lepkem ušpinit někde ve výrobním zařízení,“ zamýšlí se Hana Hoffmannová.

Kompletní výsledky testu těstovin přinese lednové vydání časopisu dTest. V něm se čtenáři dozvědí, které fusilli jsou opravdu bezlepkové.

 

Zdroj: Kristýna Kuncová, public relations časopisu dTest



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 14 hodinami
CZ&SK Hello Jazz Weekend se už po 26. uskuteční od 17. do 19. července v Uherském Hradišti, Kyjově, Zlíně a Veselí nad Moravou. Fa...
Redakce GastroIN - 11. 07. 2025
Grilování patří k nejoblíbenějším letním aktivitám a není divu. Spojuje v sobě příjemné s užitečným – pobyt venku na čerstvém vzdu...
Redakce GastroIN - 10. 07. 2025
Milovníci památek a zároveň hudby se mohou těšit na právě začínající hudební festival Hrady CZ Ten začíná svou letošní tour na Toč...