Dnes je 23. září 2025, svátek má Berta
Úvod Aktuality Dobrá zpráva pro vinaře - letošní ročník může patřit k těm lepším Vytvořit článek
Dobrá zpráva pro vinaře - letošní ročník může patřit k těm lepším
Redakce GastroIN - 17. 09. 2015    0 Líbil se vám tento článek?

18. 9. 2015 - BZENEC - I když vinobraní naplno propukne až v druhé polovině září, už teď se ve vinicích Zámeckého vinařství Bzenec (dále ZVB) sbírají malé partie hroznů na výrobu sektů a první rané odrůdy jako např. Müller Thurgau nebo Muškát moravský.

„Dobu sběru určuje odrůda a současně poloha vinice. Každá vinice má jiné klima a proto rozdíly v dozrávání hroznů bývají až 14 dní. Tradičně jedny z posledních sklízených odrůd budou obecně Ryzlinky rýnské a Veltlínské zelené, na Mikulovsku končí vinobraní sklizní Ryzlinků vlašských,“ vyjadřuje Bořek Svoboda, ředitel ZVB. Pokud jde o kvalitu hroznů lze předpokládat, že letošní ročník může patřit k těm lepším i přes extrémně suché léto. „Hrozny sice dostaly hodně slunce, ale o to méně vláhy. O kvalitě hroznů letos rozhodovala zejména poloha vinice a vodozdržnost půdy, taky stáří vinice a samozřejmě odrůda. Některým odrůdám extrémní horka přidají na kvalitě, ale jiným naopak uberou,“ dodává Bořek Svoboda.

Foto: Rulandské modré



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 15 hodinami
Už šestý ročník Slováckého koštu slivovice pořádají Slovácké muzeum v Uherském Hradišti a Společnost přátel slivovice České republ...
Redakce GastroIN - 19. 09. 2025
Osm výčepních z Polska, Švédska, Maďarska či Španělska úspěšně dokončilo intenzivní čtyřdenní školení v plzeňském pivovaru. V rámc...
Redakce GastroIN - 18. 09. 2025
Spousta historické zábavy a bohatý doprovodný program, takový je Svatováclavský festival. Dvacátý pátý ročník největší a nejoblíbe...
Reklama   •   Koupit reklamu