Dnes je 27. červenec 2025, svátek má Věroslav
Úvod Aktuality CUKRÁŘI SVEDOU BOJ, HLAVNÍ ZBRANÍ BUDE JEJICH UM Vytvořit článek
CUKRÁŘI SVEDOU BOJ, HLAVNÍ ZBRANÍ BUDE JEJICH UM
Redakce GastroIN - 12. 07. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

27. 07. 2022 - OLOMOUC - Dorty, jedlé květy, malované perníky, čokoládové pralinky či makronky. Tyto a ještě jiné sladké delikatesy musí zvládnout borci, kteří se přihlásí do tradiční soutěže Moravský cukrářský šampionát. Bude se konat ve dnech 1. a 2. října na Výstavišti Flora Olomouc.

Už počtvrté dorazí do Olomouce cukráři, aby soutěžili, kdo z nich si zaslouží cukrové vavříny. Akci pořádá Asociace kuchařů a cukrářů, pobočka Severní Morava a Slezsko, Moravská střední škola Olomouc a Výstaviště Flora Olomouc.

Soutěž je určena všem cukrářům i nadšencům, kteří už oslavili své patnácté narozeniny. Jak na to? Stačí vyplnit elektronickou přihlášku na stránce soutěže www.akc.cz nebo www.moravskycukrarskysampionat.cz, a to nejpozději do 20. září.

Úkolem hlavní kategorie soutěže je příprava
svatebního dortu. Cukráři musí
počítat s tím, že musí upéct nejen jeden
hlavní výstavní dort, ale i druhý menší degustační,
aby jej mohla porota ochutnat.
Svatební dort má mít nejméně dvě patra.

Neméně zajímavá bude kategorie nazvaná Makronky. Malé tradiční francouzské dortíky patří mezi nejoblíbenější dezerty a jejich příprava není vůbec jednoduchá. Soutěžící tak čeká úkol upéct tři různé druhy makronek s různými barvami i náplněmi po čtyřech kusech.

V kategorii Cukrářský exponát účastníci vytvoří buď slavnostní dort vícedílný o minimální hmotnosti tři kilogramy, nebo mísu malých dezertů, ve které musí být čtyři druhy po šesti kusech. A aby toho nebylo málo, cukráři se musí držet tématu, kterým je Mikulášská obchůzka.

Mladé i starší cukráře na soutěži čeká ještě modelace cukrových květin, dekorativní perník, tentokrát ve tvaru chaloupky s vodním mlýnem. Nejmladší junioři se popasují s úkolem upéct jednopatrový dort na téma Harry Potter.

V dalších kategoriích budou soutěžící tvořit figurky z margarínu, tuku, ledu, těsta, soli, cukru, karamelu, čokolády či modelovacích hmot. Svůj um dokážou při výrobě čokoládových pralinek nebo u zdobení a malování perníčků s využitím 2D ART techniky.

Cukráře profesionály i amatéry tak čeká zajímavý dvoudenní souboj. Koho láká, najde veškeré informace na webu pořadatelů.

Text a foto: PR



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - 25. 07. 2025
Další mezinárodní úspěch zaznamenala moravská a česká vína. Na 32. ročníku prestižní soutěže Concours Mondial de Bruxelles získala...
Redakce GastroIN - 24. 07. 2025
Chcete udělat více pro svou imunitu, tak se snažíte tělu pomoci doplňky stravy a vitamíny? Možná se i vám stalo, že jste si objedn...
Redakce GastroIN - 23. 07. 2025
Plzeňský Prazdroj si nechal vypracovat zajímavý průzkum. Podle něj čeští hosté v restauracích přistupují ke konzumaci alkoholu stá...