Dnes je 22. červenec 2025, svátek má Magdaléna
Úvod Aktuality Anketa s šéfkuchaři Vytvořit článek
Anketa s šéfkuchaři
Redakce GastroIN - 27. 04. 2022    0 Líbil se vám tento článek?

10. 05. 2022 - ČR - Jaro přináší do kuchyně svěží a madé potraviny. Po jaké ingredienci s příchodem jara vždy nejraději sáhnete? Máte tip na zajímavé jarní jídlo a jeho domácí přípravu?

ALEŠ ÚLEHLA
ŠÉFKUCHAŘ
ALEXANDRIA****SPA & WELLNESS HOTEL
LUHAČOVICE

Mojí oblíbenou ingrediencí, typickou pro toto období, je medvědí česnek. Je to první zelená jarní bylinka. Protože mám jeho chuť moc rád, vždy si připravím jednoduché špagety aglio e olio. Můžete přidat i parmazán, ale nejlepší je nechat vyznít jen svěží chuť medvědího česneku.

 

JÁRA BONN HANOUSEK
ŠÉFKUCHAŘ
EKOCENTRUM NA PASECE
VELÍKOVÁ

Mým jarním tipem je ředkvičková pomazánka. V ní je obsaženo hned několik prvních jarních surovin. Ke zhotovení osmi dospělých porcí potřebujeme 3–4 polévkové lžíce nasekané pažitky (10 g), 80 g červených ředkviček, 200 g čerstvého sýru, ¼ čajové lžičky soli, špetku bílého mletého pepře. Pažitku si pěstuji na naší zahrádce. Ředkvičky vyhlížím u místních ekologických zemědělců. Čerstvý sýr si vyrobím přeceděním vlastnoručně vyrobeného jogurtu z mléka od farmáře. Hotovou ředkvičkovou pomazánku podáváme s vlastnoručně upečeným kváskovým chlebem z bio celozrnné pšenično-žitné mouky.

 

ROMAN PAULUS
ŠÉFKUCHAŘ
LOBSTER CATERING
OLOMOUC

Každý rok se těším na svěží medvědí česnek, chřest, na smrže, na jehněčí a telecí maso nebo na mladé kopřivy. Právě z nich připravuji své oblíbené kopřivové pesto. Potřebuji na něj svazek čerstvých jarních kopřiv, které krátce spařím, zchladím v ledové vodě a vymačkám. Dále přidám tři lžíce strouhaného parmazánu, tři stroužky česneku, čtyři lžíce vlašských ořechů, 50 ml slunečnicového oleje, 50 ml extra panenského olivového oleje, pepř a sůl. Všechny suroviny rozmixuji a používám podobně jako bazalkové pesto.

 

TOMÁŠ KUCHAŘ
KUCHAŘ, VEDOUCÍ SMĚNY
AUGUSTINIÁNSKÝ DŮM ****S
LUHAČOVICE

Na jaře velmi rád sáhnu po medvědím česneku, z kterého doma rád připravuji pesto nebo používám mladé kopřivy na nádivku a smrkové výhonky plné vitamínu C, které suším a poté rozmělním na prach. V „Augustiánu“ připravujeme tento prach s kombinací lososa, koprového podmáslí a hrášku.



TAG
Líbil se vám tento článek?

Komentáře
Přidejte váš názor

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit.

Přihlásit se

Výběr článků
Redakce GastroIN - před 4 hodinami
Dějištěm dalšího dílku hudebního festivalu Hrady CZ se stane hrad Švihov. Návštěvníci se mohou těšit na pořádnou porci hudby a záb...
Redakce GastroIN - 21. 07. 2025
Řeč je o Česnekovkách. Akci, která harmonicky spojuje zážitky gurmánské i kulturní. Rosický zámek bude jejich dějištěm letos už po...
Redakce GastroIN - 18. 07. 2025
Do prestižního mezinárodního žebříčku Top 500 Bars se opět skvěle zařadil pražský Black Angel’s Bar. Pro rok 2024/2025 se umístil...